Otthon

Azok a csodás törlőkendők! Vagy mégsem?

Minden tisztítandó felületre létezik már törlőkendő. Még a felmosást is helyettesíthetjük vele, a cipőpucolásról már nem is beszélve. Manapság pedig mindenkinek lapul a zsebében egy csomagnyi, hogy megtisztíthassa a kezét. De tényleg annyira jók ezek?

Minden esetre nagyon praktikusak, mert nem kell bajlódni semmilyen tisztítószerrel vagy akár kozmetikai készítménnyel. A zacskóban vagy dobozban használatra készen várnak a nedves törlőkendők. Kitépünk egyet és máris tisztíthatjuk a lakásunkat vagy az arcunkat, kezünket. Ám a kép nem ennyire egyszerű, mert veszélyeket is rejt magában.

Fotó: shutterstock/siam.pukkato

Egy nem elég

Egy – bármilyen – takarításhoz használt tisztítókendő csupán kis felület megtisztítására elegendő. Egy nagytakarításhoz akár egy egész csomaggal is elhasználhatunk. Ez pedig a pénztárcánkat terhelheti meg hosszú távon, mi több a környezetünket is. Érdemes a nagytakarításhoz inkább például egy mikroszálas törlőkendőt vagy szivacskendőtválasztani környezetbarát tisztítószerekkel.

Védd a környezetet

Az eldobható nedves törlőkendők ugyanakkor nem ördögtől valók, csak körültekintően kell bánni velük. Kiválóan alkalmazhatók akkor, ha épp nem vagyunk otthon és meg kell tisztítani a besározódott cipőnket, táskánkat, vagy épp a kezünket, arcunkat. Akkor is jó szolgálatot tesznek, ha kisebb felületeket kell gyorsan tisztává, higiénikussá varázsolni. Azonban minden esetben a hulladékgyűjtőben kell landolnia. Sokan dobják a WC-be ezeket a termékeket, pedig tilos. Bár van már néhány, amelyet elvileg bele lehet dobni, de ne kockáztassunk. Mindig a kukába dobjuk. Ugyanis eltömíti a csatornákat, mert megragad bennük és nagy zsírfogó tömbbé alakul, amelyet nehéz munkával lehet csak eltávolítani. Sok társasház azért kénytelen vízszerelőt hívni és kibontatni a szennyvíz csatornákat, mert ezek a törlőkendők eldugítják. De világszerte városok küzdenek hasonló problémával.

Mindent a megfelelő módon

Fontos tudni azt is, hogy a takarításra használt tisztítókendők nem minden felületen használhatók. Érdemes betartani a használati utasítást. Ugyanis porózus felületen egyáltalán nem javasolt egyiket sem használni, mert tönkre teheti. Ilyen felület a konyhapult, ha gránitból készült. A kendőben lévő szerek kimarhatják. De ugyanígy a hűtőben is okozhat sárgás foltokat, ha áttöröljük vele.