Otthon

Ültess rózsabokrot a szobába

Érdekes, hogy milyen ritkán jut eszébe bárkinek, hogy a kertben növő rózsát, a lakása valamelyik szobájába ültesse. Valószínűleg azt gondolják, hogy a rózsa kerti, és nem szobanövény. Nem is maradna meg a lakásban. Pedig mindez lehetséges.

Persze sokkal kisebb, cserépben is virágzó változatát tudjuk belső térben nevelni. Éppen úgy el lehet cserépbe is ültetni, mint a kert földjébe. Arra azonban vigyázz, amikor a tövet veszed, hogy inkább bokrosodó fajtát válassz. Ha elég nagy cserépbe ülteted, gyönyörű bokorrá serdül.

Fotó: shutterstock/KlavdiyaV

Gondozása
A cserepes változathoz érdemes a gazdaboltokban, vagy kertészeti szaküzletekben, kertészetekben kapható, kifejezetten rózsáknak ajánlott földet vásárolni. Ültetéskor nem árt a cserép aljába kavicsokat tenni, melyek elvezetik a fölösleges vizet a növényről.

Javasolt úgynevezett virágzó növényeknek való tápokat tenni az öntözővízbe. Egyébként ugyanúgy kell kezelni, öntözni, metszeni, mint a szabadföldi rokonát.

Ha szép, és gyakran virágzó bokrot szeretnél, állítsd a cserepet napfényes ablakba, locsold bőven, de ne túl. Két locsolás között hagyd, hogy megszikkadjon a földje. Nem árt néha a leveleit is vízzel megpermetezni. Virágzását meghosszabbítja, ha hervadt részeit mindig eltávolítod.

Kint is, bent is
Tavasszal érdemes cseréppel együtt kicsit szabad térben földbe ásni, lehetőleg hűvös helyen, és hagyni, hogy a friss levegőn növekedjen. Télen viszont, éppen úgy, mint szabadföldi rokonát vissza kell vágni, és ha van hűvös pince, lépcsőház vagy padlás ott egy kicsit pihentetni.

Mivel a rózsák nem csak szépek, de illatosak is, varázslatos hangulatot árasztanak, ha beteszed őket a hálószobába. De ne vidd túlzásba a dolgot, a túl sok illat sem ajánlatos, ha nyugodtan szeretnél jól aludni.