×

Otthon

Egy csepp citrom az öntözővízbe

Hamarosan ránk köszönt az egyik leghidegebb, legsötétebb téli hónap, a december. A rövid nappalok alatt is ritkán bújik elő a nap. Ez az ólmos szürkeség nem csak minket, növényeinket is megviseli. Nem könnyű megoldani, hogy szobanövényeink a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen fényt, vizet és levegőt télen is megkapják.

Ha van olyan kerekekkel ellátott virágtartónk, mellyel a nehezebb cserepes növényeinket is mozgatni tudjuk, érdemes a lakás legvilágosabb pontjára tolni őket. Ha erre nincs mód, akkor rendszeresen és gondosan távolítsuk el a régi leveleket, ágakat, szárakat, hogy a növény könnyebben tudjon a fényhiány ellenére is növekedni. Ha nem tudjuk elegendő fényhez juttatni őket akkor igyekezzünk a lakás leghidegebb helyiségébe helyezni őket, ezzel is gátoljuk a kedvezőtlen folyamatokat.

Fotó: shutterstock/maramorosz

Ne locsold túl!

Tudni kell, hogy annál kisebb a növények vízigénye, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb hőmérsékleten vannak, mert a kevésbé fűtött helyiségekben kevesebbet párologtatnak. A vaskos, húsos szárú pozsgás növényeket csak annyira kell öntözni, hogy a földjük ki ne száradjon. De a kaktuszok öntözés nélkül is átteleltethetők.

Szellőztess, de mértékkel

Vigyázzunk a szellőztetéssel is. Ha kinyitjuk az ablakot, figyeljünk rá, hogy növényeinket ne érje a hideg levegő, és a huzatot is kerülni kell. Mindig a legtávolabbi ablakot nyissuk ki. A szellőztetéssel érdemes megvárni a déli órákat, mert eddigre némileg enyhül az idő. Soha ne locsoljunk nyitott ablaknál. A frissen öntözött növények ugyanis könnyebben megfáznak. Az öntözővíz hőmérséklete legyen közel azonos annak helyiségnek a hőmérsékletével, ahol a növény található. A csapból kifolyó vizet legalább néhány óráig hagyjuk állni, hogy felvegye a kellő hőmérsékletet, és a klórtól is mentesüljön. Az öntözéshez használt kemény víz lágyításáról sem szabad elfeledkezni, melyhez jó a literenként pár csepp citromlét adagolni.

Ha mód van rá, ne tartsuk növényeinket az ablak közvetlen közelében, mert, ha a levelük a hideg üveghez ér barna foltos fagyás jelenhet meg rajtuk. Ráadásul kívülről hideg, belülről pedig meleg levegő áramlik rájuk márpedig gyökereik nagyon érzékenyek a hőingadozásra.