×

Otthon

Örökzöld kérdés: mennyi az annyi? Avagy megérkeztek az idei fenyőfák

Már megérkeztek az első fenyőfák a nagyobb bevásárlóközpontokba, amelyeket megvásárolhatunk karácsonyra. Így az is kiderült, hogy mennyiért öltöztethetjük fel az idén az örökzöldet.

Már most megvásárolható a karácsony elmaradhatatlan kelléke, a fenyőfa. Bár sokan esküsznek a műfenyőre, ám sokan ragaszkodnak a tradicionális örökzöldhöz a hangulata és az illata miatt. Évente 2-2,5 millió fát adnak el karácsonyra Magyarországon.

Fotó: shutterstock/Marta Teron

Vásárolhatunk hazai és import fát is. Magyarországon mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyékben. Nem csak a hazai piacra kerülnek ezekből a fenyőkből, hanem a környező országokba, sőt Olaszországba is.

A fenyőfákat november közepétől kezdik el kivágni, vagyis más elkezdődött a kitermelés – tudatta a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az MTI-vel.

Örökzöld nordmann
Külföldről is érkeznek hozzánk fenyőfák, főleg nordmann fajta érkezik, nagyrészt Dániából. Ez a típusú fenyő ugyanis nagyon kedvelt, mert nem hullajtja a leveleit és nagyon szép. Éppen ezért egyre több termelő ültet ilyen növényt már Magyarországon is.

A második legkedveltebb az ezüst fenyő. A hagyományos illatot keresők pedig változatlanul a lucot választják, amelyből idén is lesz elég, főleg a kisebb méretűekből – ígérte a szervezet.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek.

Piszkos anyagiak
A hazai termelésű fenyők ára emelkedhet ugyan, de csak nagyon minimálisan. Ugyanakkor az import nordmann fenyő ára akár 10-15 százalékkal is drágább lehet – tájékoztatott a díszkertészek szervezete.
A lucfenyő méterenkénti ára várhatóan 3000 forintba, az ezüstfenyő 4000-5000 forintba, a nordmann pedig 6000 forintba kerül majd. De az is gyakori, hogy darabárat határoznak meg az eladók.

Az értékesítés nagyrészt faiskolai árudákban, közterületeken és online történik. A mini fenyőket virágboltok, bevásárló központok, barkácsáruházak árulják, főleg a cukorsüveg fenyőt díszítik fel.