×

Otthon

A mikulásvirágot sokáig virágzásban tarthatod

A karácsonyi időszak elengedhetetlen kelléke a mikulásvirág. Ma már számos színben kapható, ám arról kevesebbet tudunk, hogy miként őrizhetjük meg sokáig a virágát.

Sokan tapasztalhatták, hogy a gyönyörű mikulásvirág pár nap múlva elkezdi hullatni leveleit, majd elszárad, tönkre megy. Pedig egy kis gondoskodással sokáig megőrizhetjük épségét és a lakás dísze maradhat.

Fotó: shutterstock/Pixel-Shot

Locsolás
Az egyik titok a megfelelő locsolás. Nem szabad kiszárítani a földjét, ugyanakkor a túlöntözést sem tolerálja. Csak legyen mindig nedves a talaj alatta és meghálálja a gondoskodást.
Ha még gondosabb akarsz lenni, akkor mikulásvirágoknak való tápoldattal is locsolhatod néha.

Helye a lakásban
Ha lehet mindenképpen napos helyre tedd a lakásban, oda ahol egész nap világosság éri.
Sajnos a túl meleg szobát sem szereti, a 20-22 fok a maximum, amelyben jól érzi magát. Érdemes ezért az ablakpárkányon tartani. ott kaphat napfényt is és ott van a leghűvösebb.

Virágzás után
Általában februárban dobja el a színes és zöld leveleit egyaránt. Ha szeretnéd jövőre is kivirágoztatni, az sem bonyolult. Amikor minden levelét eldobta érdemes visszavágni úgy 15-20 centisre a szárait. Tedd úgy két hónapra hűvösebb, sötétebb helyre. Néha azért locsold is meg, akár tápoldatos vizet is adhatsz neki néha.
Ezután át kell ültetned egy másik cserépbe, friss földbe. Nyáron védd a tűző naptól, de árnyékosabb helyre a kertbe is kiteheted.

Virágoztatni úgy tudod újra, ha két hónapon át 14 órára sötétbe teszed. Akár egy papírzacskóval is letakarhatod. Ezt a műveletet szeptemberben vagy októberben elkezdheted. Így az ünnepi időszakra ismét szép mikulásvirágod lehet.