×

Otthon

Nagy kárt előzhetsz meg egy kis odafigyeléssel

Beköszöntött a hűvösebb idő, itt az ideje felkészíteni a vízórákat és a kerti csapokat a télre a ház- illetve telektulajdonosoknak. Ellenkező esetben nagy bajba kerülhetnek.

Lassan beköszöntenek a fagyos éjszakák is, így nem halogatható tovább a vizes berendezések téliesítése. Ez már az utolsó pillanat a műveletre. Aki még nem tette meg, minél előbb ellenőrizze vízórája vagy a szabadban lévő csapok és vezetékek állapotát. A felkészülés rendkívül fontos, hiszen a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelme az ingatlan tulajdonosának feladata – figyelmeztetett a Fővárosi Vízművek az OTS-en keresztül.

Fotó: shutterstock/LEONARDO VITI

Ráadásul nem elég csak egyszer téliesíteni a rendszert, a tél folyamán javasolt folyamatosan ellenőrizni. A tavasz beköszöntéig az ingatlantulajdonosoknak rendszeresen ellenőrizniük kell, hogy nincs-e víz az aknában. Emellett arra is figyelni szükséges, hogy mindig helyén legyen az aknafedél, aminek az épségéről, hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni.

Sokba kerülhet
Ha nem gondoskodunk megfelelően a kerti vízcsapokról és vízmérő órákról, akkor télen szétfagyhatnak a vezetékek és az elfolyó víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie. Ez pedig akár nagy összegre is rúghat, ugyanis az elfagyott vezetékeken egy óra alatt akár a szokásos napi fogyasztás többszörösét is kitevő víz folyhat el a szabadba.
Az is előfordulhat, hogy jégdugó keletkezik a vezetékben, ez pedig meglehetősen kellemetlen jelenség. Ilyenkor a meghibásodás egyik legbiztosabb jele, hogy az ingatlanban lévő csapokból nem vagy csak alig folyik a víz.
Amennyiben a vízmérő fagy el, azt onnan tudhatjuk, hogy szilánkokra tört az üveg az óralapon, eldeformálódott a számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpög a víz.

Ha megtörtént a baj
Amennyiben a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén elfagy a vízmérő, akkor a társaság Vízvonalát kell hívni a 06-1 247 7777- es számon.
Ha a kerti csap vagy vezeték nem bírták a tél megpróbáltatásait, akkor pedig vízszerelő szakemberhez kell fordulni.