Otthon

Őrizd meg a bútoraid szépségét ezekkel a módszerekkel!

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a bútorok minél tovább megőrizzék eredeti állapotukat és szépségüket. Ehhez viszont az kell, hogy az anyaguknak megfelelő tisztítási és karbantartási technikát alkalmazzunk.

Sorra vesszük, hogy a fa, a szövet vagy bőr bútorok szépségét milyen különböző módszerekkel tudjuk megőrizni.

Fotó: shutterstock/Tatiana777

Fa anyagú bútorok
Ha jól vigyázunk rájuk, ezek a bútorok akár egy egész életen át megmaradhatnak eredeti állapotukban. A fa nem szereti a nedvességet, ezért kiemelten fontos, hogy ne használjunk túl nedves rongyot, inkább válasszunk mikroszálas törlőkendőt, amit kifejezetten a fa bútorokhoz fejlesztettek ki. Ez a mikroszálas rongy valamennyire polírozza is a fát, így az csillogóbb lesz. A portörlés után pedig kenjük át a bútort méhviasz alapú ápolószerekkel. Ha pedig ennél is egyszerűbb megoldásra vágyunk, elég egy-két cseppnyi lenolajos ronggyal áttörölni a fát.

Bútorszövet
Ahhoz, hogy megőrizzük a bútorszövetek eredeti színét, érdemes hetente egyszer átporszívózni őket! Ez nem csak a szőnyegekre igaz, de a kanapékra is. A porszívózás után pedig át lehet dörzsölni a textíliákat egy nedves szivaccsal, esetleg kifejezetten kárpittisztító folyadékkal, de ezzel jobb csínján bánni. Abban az esetben, ha nehezen kitisztítható folyadék csöppenne rá, mint az olajos foltok vagy a vörösbor, inkább forduljunk kárpittisztító szakemberhez, mert a vegyszerekkel és a felesleges súrolással nagy kárt tehetünk a bútorban.

Bőr és műbőr
Ezt sokan nem tudják, de a bőr és műbőr bútorokra egyaránt igaz, hogy nagyon kell őket óvni a közvetlen napfénytől. Ha ezek a bútorok veszítenek a nedvességtartalmuktól, csúnya repedések, csíkok jelennek meg rajtuk, ami pedig sajnos visszafordíthatatlan kárt jelent. Így fontos, hogy ha bőr vagy műbőr bútort választunk, helyezzük a legárnyékosabb részébe a szobának. Az általános tisztítás terén viszont már könnyebb dolgunk van, hiszen elég, ha hetente egyszer kissé nedves ronggyal áttöröljük a bútorokat.