×

Otthon

Ilyenkor átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás

Elérkeztek az adventi koszorúk és a karácsonyi fények ideje. A nagyon hangulatok kellékek azonban veszélyeket is rejtenek magukban. Érdemes körültekintően használni ezeket.

Egyre több lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat ebben az időszakban. Átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. Ez annyit jelent, hogy naponta közel harminc eseményhez vonulnak.

Fotó: shutterstock/VanReeel

A legtöbb eseteben csak egy szobányi területen pusztítanak a lángok, az is előfordul, hogy naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben. Ugyanakkor ezeket a baleseteket meg lehet előzni.

Így előzheted meg a baleseteket

Fontos észben tartani, hogy az adventi koszorú, gyertyák, mécsesek és a karácsonyi lámpák veszélyesek lehetnek. Ezért fontos, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem, hozzátéve: tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt.

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, például terítő, bármilyen tárgy, függöny, ablakkeret, hiszen a tűz könnyen átterjed azokra.

A legbiztosabb megoldás az, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat és fényfüzéreket felügyelet nélkül.