Otthon

Ilyenkor érdemes búzát ültetni

A mai nap már ősidők óta fontos és mágikus nap. Számos olyan szokás is kötődik hozzá, amely mind a mai napig megmaradt. Ezen a napon kezdik el készíteni az egyik legfurcsább bútordarabot is.

Úgy készül, mint a Luca széke – szokták mondani arra, ami nagyon-nagyon lassan készül el. Ugyanis Luca napján kezdték el készíteni azt a kis széket, amelynek minden darabja más fából volt. Minden nap csak egyféle munkát lehetett elvégezni rajta, ám karácsony estéig el kellett készülnie. Az éjféli misén ráállva pedig a gazdája megláthatta ki is az igazi boszorkány. De ezt a hagyomány már csak a közmondás élteti.

Fotó: shutterstock/Pfeiffer

Ugyanakkor a mai napig tart még sok helyen az a hagyomány, amely szerint ma búzát kell vetni egy cserépbe. Előtte azonban gondosan meg kell számolni a búzaszemeket, hogy pontosan mennyit ültettünk el. Ugyanis a búza kikel és a karácsonyi asztal dísze lehet. Persze nem csak ezért ültettek búzát, hanem azért is, mert ebből jósolták meg a következő évi termést. Ha kikelt minden elültetett búzaszem, akkor igen jó termés volt várható – a néphit szerint – a következő évben.

Így ültesd el

Vess te is búzát egy cserépbe vagy akár egy bögrébe vagy müzlis tálba. Locsold rendszeresen és meglátod, hogy napokon belül zöld búzaszálak örvendeztetnek meg. Ha nem vagy babonás, akkor nyugodtan le is vághatod rendszeres időközönként a zöld termést és beleszórhatod turmixba, müzlibe vagy kásába.
Az ültetéshez bármilyen virágföld megfelel. Nem kell mélyre ültetni a búzaszemeket, csupán fél centis földréteg elég neki, hogy kikeljen. Nem kell mindennap locsolni, de ne száradjon ki a földje. Mindig legyen nedves, de ne is locsold túl.

Asztaldísz is lehet

A karácsonyi asztal díszeként is használták régeb, méghozzá úgy, hogy a közepébe gyertyát szúrtak. Te is díszítheted vele az ünnepi terítéket. Ha nem akarsz gyertyát tenni a közepébe, az se baj. Csak kösd össze egy szép szalaggal a hosszú szálakat és úgy is nagyon szép lesz.