Otthon

Tíz tipp a hatékonyabb takarításhoz

A nagyszüleink bevált módszerei mellé, mi plusz ötleteket adunk.

Tavasszal a legtöbben hozzáfogunk kitakarítani a lakást. Legalábbis hozzá kellene fognunk, viszont olyan sok takarítani való van, hogy néhányunknak már a feladatok összeszedése után elmegy a kedve az egésztől. Itt van azonban 10 költséghatékony ötlet, amivel időt és energiát spórolhatunk meg.

Fotó: shutterstock/Phovoir

1. A növényi olajak szépen eltüntetik a zsírfoltokat.

Csepegtessünk egy kis növényi olajat egy papírtörlőre és ezzel tisztítsuk meg az odaszáradt zsírfoltokat a tűzhelyről. Meglepő eredményt fogtunk tapasztalni!

2. Ne felejtsük el polírozni bútorainkat és a krómfelületeket!

Ha azt szeretnénk, hogy a krómfelületeink szépen csillogjanak, töröljük át őket egy törölközővel, amire néhány csepp baba olajat cseppentünk. A bútoraink polírozása pedig pusztán kényelmi okokból kiindulva is hasznos: ha fényesítjük őket egy nagytakarítás alkalmával a por és a kosz nehezebben ragad meg rajtuk így ritkábban kell takarítanunk őket.

Fotó: iStock.com/ferlistockphoto

3. Használj seprűt, hogy ne kelljen hajolgatnod!

Ha például a fürdőkádat takarítjuk, használjunk inkább seprűt, hogy ne kelljen hajolgatnunk. Felvisszük a tisztítószert a felületre, várunk néhány percet és kitakarítjuk seprűvel. A hatás ugyanaz, de nem kerül annyi energiánkba.

4. Adjunk öblítőt a felmosó vízhez!

Így a padlónk tovább megőrzi tisztaságát és frissességét és remek illata is lesz!

5. Papír kávéfilterrel és festőecsettel a por ellen!

Nem kerülnek sokba, az egyikből egy biztosan mindenkinek van is otthon és elvégzik a munkát! A papír kávéfilter ugyanis úgy szedi össze az összes porszemcsét, hogy közben nem is karcol, így a TV vagy a számítógép képernyőjének tisztítására tökéletesen alkalmas. A festőecset pedig jobban kézre esik, kényelmesebb, gyorsabb és hatékonyabb is, ha kisebb tárgyak portalanításáról van szó.

6. Tegyünk újságpapírt a szemetes aljára!

Erre azért lehet szükség, hogy a szemétből kiszivárgó folyadékot felszívja, így a kuka alján nem gyűlik össze a ragacsos, nem túl kellemes illatú nedv.

Fotó: iStock.com/Elnur

7. Ne ágyazzunk be!

Természetesen ennek is higiéniai okai vannak. A helyzet ugyanis az, hogy ha egy nedves ágyra ráhúzzuk a takarót, az tökéletes terepet ad az atkák elszaporodásához.

8. Műanyag fóliával vonjuk be a hűtő polcait!

Ezzel a hűtőtakarítás oroszlánrészét le is tudjuk. Annyi dolgunk van a hűtő többi részének takarítása után, hogy fóliát cserélünk a polcokon.

9. Ne hagyjuk a csempét vizesen a fürdőszobában!

Zuhanyzás után húzzuk le a csempén lévő vízcseppeket egy ablaktörlővel, így sűrűbben elkerülhetjük a fáradalmas csempetakarítást.

10. Szereljünk egy kefét a csavarbehajtóra!

Elvetemült ötletnek hangzik, amit könnyen lehet, hogy néhány kollégista talált ki, de működik! Energiát és időt is megspórolhatunk ezzel a módszerrel és a legmakacsabb szennyeződések ellen is felvehetjük a harcot.