Otthon

A színes bejárati ajtó bevonzza a jó energiákat

A feng shuiban az ajtónak óriási jelentősége van. Ezen keresztül áramlik ugyanis a csí, az éltető energia a lakásba. Nem mindegy tehát, hogy néz ki az ajtónk, és mi minden van a közelében.

A feng shui szerint minél erősebb, egészségesebb és harmonikusabb hatást kelt a bejárati ajtó, annál jobb minőségű energia fogja betölteni a lakást. Az ajtókörülményeken már néhány egyszerű lépéssel is sokat javíthatunk, például azzal, ha eltesszük az útból a felesleges tárgyakat vagy átfestjük a bejáratot.

Akadálytalanul

Ha tudunk, távolítsunk el az ajtó környékéről minden felesleges akadályt: száműzzük a szemetest, a törött virágcserepeket és a halott növényeket, mert ezek kedvezőtlen energiát hordoznak. Tartsuk ezt a területet tisztán, és ne legyen itt semmi olyasmi, ami nehezíti a belépést.

Az áramlás szempontjából szintén fontos, hogy az ajtó befelé, ne pedig kifelé nyíljon. Ez sokkal hívogatóbb a vendégek és a pozitív energiák számára is, mint a kifelé nyíló ajtó. Ez utóbbi praktikus szempontból sem túl kényelmes, mert így a vendégnek hátrébb kell állnia, miután bekopogott, az energiát hasonlóképpen megakasztja a kifelé nyíló ajtó.

pexels.com/Christian Stahl

pexels.com/Christian Stahl

Friss és szép

Érdemes a bejárati ajtót is olyan körültekintően dekorálni, mint a lakás belső terét. Fessük újra, ha már nagyon avítt, szedjük le a rozsdás kopogtatót és a viharvert karácsonyi koszorút. Figyeljünk emellett arra is, hogy az ajtó arányai megfeleljenek a ház arányainak: ne legyen se túl nagy, se túl kicsit a házhoz képest.

Harmóniában az égtájakkal

Ha már a festésnél tartunk, akkor érdemes olyan színt választani az ajtónak, amely harmonizál azzal az égtájjal, amelyre néz. A színharmóniák a következők:

Kelet vagy délkelet felé néző ajtó: fa elem – zöld

Déli ajtó: tűz elem – vörös

Nyugat- vagy északkeleti ajtó: föld elem – barna, sárga

Nyugat- vagy északnyugat felé néző ajtó: fém elem – fehér, szürke

Észak felé néző ajtó: víz elem – kék, fekete