Otthon

Pasztellszínre fesd a gyerekszobát

A gyerekszoba átalakítása és átrendezésekor, érdemes ezt megfogadni.

Lássuk az ilyenkor előforduló legfontosabb teendőket!

Falfestés

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy változik az ízlésük, és nő az igényük az önkifejezésre az élet minden területén. Ez alól az életterük, a szobájuk berendezése és kinézete sem képez kivételt. Mivel itt töltik az idejük legnagyobb részét, egyáltalán nem elhanyagolható, hogyan érzik magukat benne.

Sokan ilyenkor cserélik le a kisgyerekkori mintás tapétát a gyermek által vágyott színre, hiszen ebben a korban már saját véleményt tudnak alkotni, és ők választhatják ki, hogy milyen színt szeretnének viszontlátni a falakon.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 

„Amikor a választásra kerül a sor, jó, ha a szülők tisztában vannak vele, hogy akadnak olyan színek, amelyek tudományosan bizonyítottan és kimutathatóan inspiráló és a tanulást elősegítő hatással vannak a gyerekekre” – osztotta meg az érdekes tényt az újHÁZ Centrum szakértője, aki hozzátette, hogy éppen ezen okból sokan választják ilyenkor a narancssárga vagy a sárga különböző árnyalatait, amik stimulálják és növelik az agyi tevékenységet, vagy a kéket, a zöldet és a lilát, amik a nyugalmat és a relaxációt segítik elő.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakértő minden esetben azt javasolja, hogy ezen színeknek is inkább a világosabb, pasztellesebb árnyalatait válasszuk. „Ha magunk szeretnénk nekiállni a festésnek, előbb mindenképp keressünk fel néhány szakmai oldalt a témában, ahol hasznos információkat találunk a szükséges eszközökről, illetve olyan profi tippeket, amikkel elkerülhető, hogy foltos legyen a fal” – tette hozzá.

Átrendezés és berendezés

Ha már készen vannak a falak, elkezdhetjük beszerezni az új bútorokat. Ilyenkor érdemes előre gondolkodni, és olyan darabokat beszerezni, amelyek még hosszú évekig használhatóak lesznek. A legtöbb családban ekkor cserélik le a gyerekágyat egy nagyobb verzióra. Ilyenkor olyan szempontok szoktak előtérbe kerülni, mint a praktikusság, hogy bár fontos, hogy tágas legyen, hogy a csemete kellőképpen ki tudja pihenni magát a hétköznapokon, de ne foglaljon el sok helyet az íróasztal elől. Szerencsére erre már számos praktikus megoldás van, mint például az olyan magasított emeletes ágyak, amelyek alá tanulósarkot tudunk berendezni.

Kamasz fiúknak Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Kamasz fiúknak Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A legfontosabb döntést az íróasztal kiválasztásánál kell meghoznunk, hiszen ha jól választunk, akár az egyetem végéig kitarthat ez a bútor. Nem beszélve arról, hogy a diákok rengeteg időt töltenek itt iskolás éveik alatt, így nem mindegy, melyik darab mellett tesszük le a voksunkat. A legjobban akkor járunk, ha minél nagyobb és strapabíróbb, fából készült asztalt választunk.

Fontos, hogy a gyerekszobában minél több legyen a természetes fény, amely akár fénycsatorna kialakításával is megvalósítható, illetve elengedhetetlenek a nagyméretű, biztonságos nyílászárók is.

Rendszerezés és szelektálás

Ebben az időszakban érdemes kiszelektálni a kinőtt ruhákat, és a már nem használt játékokat, hiszen a könyveknek, füzeteknek és a tanszereknek kell a hely. Érdemes beszerezni minél több praktikus és esztétikus, tárolásra alkalmas dobozt, polcot vagy szekrényt. Ha pénzt szeretnénk spórolni, és kellően kreatívnak érezzük magunkat, akár saját kezűleg is készíthetünk kisebb tároló elemeket.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Akár raklapból vagy egyéb faanyagból is barkácsolhatunk a mai divatnak megfelelő tartókat a játékoknak, írószereknek –javasolja az újHÁZ Centrum szakértője, aki hozzátette, hogy ezeket bárki meg tudja csinálni, hiszen az interneten rengeteg kreatív videó található, amely segítségül szolgál, csak néhány minőségi szerszámra van szükségünk a kivitelezéshez.

A szoba átalakítását kezeljük közös, kreatív feladatként, vonjuk bele bátran a kicsiket, hogy saját ízlésük és igényük szerint kerüljenek kialakításra a terek.