Otthon

Trükkök egy világos otthonhoz!

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy az otthonát egész nap elárassza a természetes fény. De nincs minden veszve, ugyanis a megfelelő dekorációval, trükkökkel és kiegészítőkkel pillanatok alatt csodálatos fényt varázsolhatunk az egyébként sötét helyiségekbe is. És persze anélkül, hogy kibontanánk a falat, vagy új ablakot tennénk valahová. Ezek csak optikai illúziók, a fénnyel való csalás. És voilá: egy szempillantásra világosságot varázsolhatunk az otthunkba.

Először is nézzük végig a lámpákat és villanyokat. Merthogy elképzelhető, hogy nem a megfelelő helyen vannak vagy éppen nem megfelelő izzót használunk. Ellenőrizzük, hogy merre irányul a fény és hogy elegendő fényt ad-e a villanykörte, s ha szükséges, szerezzünk be újabb lámpát, új izzókat.

A színeket is úgy érdemes megválasztani, hogy világosságot varázsoljanak az otthonunkba. Fessük a falakat fehérre, vagy valami olyan színre, amelyek a napfényre, vagy általában a fényre emlékeztetnek bennünket. És persze a bútorok színét is eszerint válasszuk meg: legyenek fehérek, világosak, élénkek.

Fotó: iStock.com/2Mmedia

Fotó: iStock.com/2Mmedia

Minimalizmus és fémkiegészítők

A szakemberek szerint a nyitott, nem zsúfolt polcok is világosíthatják optikailag a helyiségeket, ahogyan természetesen a tükrök is. Nem kell sok tükör, de ha megfelelő helyre tesszük, akkor akár meg is duplázhatjuk a fényt a lakásban.

Részesítsük előnyben a letisztult formákat és tereket, ne zsúfoljuk, ne halmozzuk fel a bútorokat és a dolgainkat. Mindennek legyen helye, mindig próbáljunk tisztaságot és rendet tartani. Törkedjünk a minimalizmusra, ha a lakberendezésről van szó.

Az áttetsző bútorok például egyrészt átengedik a fényt, másrészt nem feltűnőek, nem tűnik tőle túlzsúfoltnak a helyiség, ahogyan a fémkiegészítőket is javasolják a lakberendezők: egyrészt csillognak, másrészt azok is visszaverik a fényt.