Otthon

Terjeng az ételszag az egész lakásban? Tegyél ellene!

Az amerikai konyha igen praktikus, mert aki főz, nincs elszigetelve a család többi tagjától. Ugyanakkor az ételszag is ugyanúgy akadálytalanul terjed. De az olajszag legyőzhető egy kis fortéllyal.

Sokan azért nem szeretnek otthon főzni, mert az egész lakásban terjeng az étel illata. Amennyiben zárható, elszeparált a konyha, úgy könnyebb megoldani, hogy ne szökjön ki, de teljes védelem nincs.

Viszont van néhány praktika, amellyel kordában tartható az ételszag úgy, hogy egy alapos szellőztetéssel megszabadulhatunk tőle, és nem veszi be magát kiirthatatlanul a kanapéba, függönyökbe vagy a kabátjainkba.

Fotó: shutterstock/Just Life

Viszlát olajszag!
Az egyik legdrasztikusabb az olajszag, amikor például a rántott hús készül. Ez olyan “nehéz” szag, amely képes “ráülni” az egész lakásra napokig, hiába szellőztetünk. Szerencsére van mód az enyhítésére: az egyik, hogy mindenképpen lefedve sütsz a bő olajban. Ezzel párhuzamosan pedig meggyújtasz egy-két füstölőt a lakásban. Mindegy milyet, a lényeg, hogy számodra kellemes legyen az illata. Amikor végeztél a sütéssel, lefedve tedd azonnal a sütőbe a serpenyőt és hagyd ott kihűlni. Szellőztess ki alaposan és meglátod, hogy nem marad nyoma a szagnak. Biztos, ami biztos, szellőztetés után is gyújthatsz egy füstölőt.

Nemcsak gyors, de szagsemleges is
Van egy olyan főzőedény, amelyet anyáink elsősorban a bableveshez használtak. Azért, mert abban sokkal gyorsabban elkészült, nem kellett órákig főzni. Ez pedig nem más, mint a kukta. De a kukta nemcsak erre képes, hanem arra is, hogy magában tartsa az ételszagot. Főzhetsz benne pörköltet, ragukat, leveseket, de nem lesz tele ételszaggal a lakás. Ráadásul az eredeti főzési idő töredéke alatt elkészül az étel.