Otthon

Ezért fontos mindig elhúzni a sötétítőt!

A függönyök öltöztetik a lakást és otthont varázsolnak belőle. Sokat számít, ha felakasztasz a karnisra egy jól sikerült függönyt. Ám ezek, veszély forrásai is lehetnek.

De nem csak a függönyök, hanem a rolók és a redőnyök is. A sötét ugyanis kedvez a baktériumok szaporodásának, így, ha a nap java részében elsötétítve hagyod az ablakot a függönnyel, redőnnyel vagy rolóval, akkor gond lehet belőle – figyelmeztet az amerikai Oregon Egyetemen tanulmánya.

A sötétítőket érdemes mindíg elhúzni. Fotó: shutterstock/Food Travel Stockforlife

Külön kísérletet is végeztek arra, hogy megállapítsák mennyire vagyunk veszélyben. Összesen 11 szobát teszteltek, amelyek mindegyikét más-más fényáteresztésű függönnyel szereltek fel. Három hónapon át figyelték meg, hogy mi is történik valójában. Arra az eredményre jutottak, hogy azokban a helyiségekben, ahová a legkevesebb fény jutott be, ott volt a legtöbb baktérium.

Mivel télen sok időt töltünk a lakásban és zárt épületekben, ezért nagyon fontos, hogy napfényhez jussanak a szobáink. Ellenkező esetben ugyanis akár a zárt szobában is megbetegedhetünk, nem kell ehhez közösségbe mennünk. Azt is jó tudni, hogy a baktériumok a porrészecskékhez tapadnak, így jutnak a levegőbe. Így az alapos és rendszeres portalanítással is sokat tehetünk magunkért.