Otthon

Kicsi konyha is lehet praktikus

Mozdulni sem tudunk a konyhában, nem férünk el, és még sötét is van? A következő, egyszerű ötletek segítségével teret nyerhetünk, és úgy érezhetjük, mintha kicserélték volna a konyhánkat.

Nagyon sok lakásban találunk igen aprócska konyhát. Ilyenkor meggyűlik a bajunk az edények elhelyezésével, a főzéssel, a berendezéssel. Mindent alaposan át kell gondolnunk és nagyon észszerűen kell terveznünk, hogyha a legtöbbet szeretnénk kihozni egy kicsiny konyhából. Ehhez a következő tanácsokat érdemes megfogadnunk.

Logikus elrendezés

Először is át kell gondolnunk, milyen feladatokat végzünk a konyhában, milyen gyakran, és melyikhez milyen eszközökre van szükségünk, majd az eszközöket ez alapján helyezhetjük el. Remek példája lehet ennek, ha például a tűzhely mellett készenlétben tartjuk a vágódeszkát, mellette néhány fűszernövénnyel, fölötte a késekkel egy mágneses tartón, így ahogy felszeleteljük a fűszereket, zöldségeket, máris mehetnek a lábosba, és időt is spórolhatunk, mert nem kell elővennünk az eszközöket, minden kéznél van.

unsplash.com/Kevin Laminto

unsplash.com/Kevin Laminto

Elrejthető, kihúzható bútorok

A kis konyhákban nagy hasznát vesszük az elrejthető, más bútorokba csúsztatható asztaloknak, székeknek. Így nem foglalják a helyet, amikor nincs rájuk szükségünk, azonban egyetlen mozdulattal elővehetők, amikor itt az ideje. Jó példa a falról lenyitható vagy a kihúzható asztal.

Szekrények helyett polcok

Ha szűkében vagyunk a helynek, akkor mindenképp érdemes a robusztus konyhaszekrények helyett a szellősebb, keskenyebb és egyúttal kecsesebb polcokat választani. Már azzal is sokat nyerünk, ha levesszük a szekrények ajtaját. Így nyitottabb, szellősebb érzés lesz a konyhában, és szem előtt lesznek a szép tárgyaink is.

Játék a fényekkel

A lámpák elhelyezésével sokat alakíthatunk a konyha hangulatán. Szerelhetünk fel erősebb fényeket a munkaállomások fölé, de gyengébb hangulatvilágítást is elhelyezhetünk a falakon. A fényvisszaverő, csillogó felületek pedig növelik, megsokszorozzák a fényt.