Otthon

Hozd ki a maximumot a konyhádból!

Egy lakásban a konyha felújítása mindig kulcskérdés, hiszen itt található a háztartási gépek nagy része.

Január elsejétől az állami otthonfelújítási támogatással akár 3 millió forinttal is csökkenthetjük saját kiadásainkat lakásfelújítás során, ennek köszönhetően pedig az év első hónapjaiban megugrott a kereslet az építkezéshez és felújításhoz szükséges alapanyagokra. A Gorenje összegyűjtötte, mire figyeljünk, ha konyhánk élvez főszerepet a nagy lakásfelújításban!

A konyhába is érdemes szobanövényt tenni, hogy segítsen a levegőt tisztán tartani. Fotó: Pixabay / Pexels

1. Energiatakarékosabb konyha, boldogabb környezet
Minden háztartási gép esetében törekedjünk az energiatakarékosságra, válasszunk minél környezetkímélőbb eszközt. A „zöldbe” fektetéssel nem csak a lelkiismeretünknek teszünk jót, hanem még pénzt is spórolhatunk, hiszen a modern technológiáknak hála hosszú távon jobban megéri környezettudatos gépeket vásárolni. Mielőtt döntünk, érdemes tájékozódni az idén márciustól megváltozott energiacímkék besorolásáról, így biztosan nem bánjuk meg a vásárlást.

2. Egy jó tűzhely aranyat ér
A konyha lelke a tűzhely, így ennek kiválasztására is szánjunk kellő időt. A trendek egyre inkább a beépíthető tűzhelyek felé mutatnak, melyek esetében külön kell megvásárolni a két elemet (a főzőlapot és a sütőt). Ha ragaszkodunk a gázhoz a sütő esetében, akkor is érdemes elektromos megoldást választani, hiszen egyes modellek olyan plusz funkciókkal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a sütés-főzési folyamatokat. Ilyen lehet például a pirolitikus öntisztítás, a gőzfunkció vagy a többszintű sütőtér. Az elektromos főzőlapoknál szintén számos extra tudja redukálni a konyhában töltött időt: előre beépített főzőprogramok, melegen tartó, illetve időzítő funkciók könnyíthetik meg a mindennapokat.

3. Spórolj a vízzel!
Az energiahasználat mellett figyeljünk a vízfogyasztásra is a konyhai gépek vásárlásánál. A kézi mosogatáshoz képest tízszer kevesebb vizet használunk, ha mosogatógéppel tisztítjuk az edényeket, hiszen egy jól választott mosogatógép optimalizálja a víz- és energiafogyasztást. Emellett válasszunk víztakarékos csapot, amivel a kézi mosogatáskor, főzéskor felhasznált vizet csökkenteni tudjuk, és ruházzunk be egy vízszűrőre is, hogy búcsút mondhassunk a palackozott ásványvíznek!

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

4. Mosógép a konyhában
A lakás térhasználatának kialakítása során fontos szempont a mosógép helye, melyet a kisebb fürdőszobás lakásokban sokan a konyhába tesznek a jobb helykihasználás céljából. Ebben az esetben érdemes olyan gépet vásárolni, amelynek StableTech technológiája növeli annak stabilitását, csökkenti a rázkódást és a zajszintet, ezáltal biztonságosabban beépíthetjük a konyhabútorba. Ha pedig szabadon hagyjuk, akkor helyezzünk egy munkalapot a mosógép fölé, és máris plusz felületet nyertünk. Arra is érdemes figyelni, hogy a mosógép áthelyezésével a lakás egyes elektromos köreinek terhelése az eredetihez képest változhat, így érdemes szakembert hívni a bekötéshez és tervezéshez.

5. Hűtés és tárolás mesterfokon
A konyha egyik legfontosabb eleme a hűtőszekrény, mérete, minősége és funkciói nagyban befolyásolják élelmiszerfogyasztásunkat is. Egy jó hűtőben tovább frissek maradnak a gyümölcsök-zöldségek, kevésbé romlanak meg az ételek, ezzel pedig csökkenthetjük a háztartás élelmiszerpazarlását. Szintén fontos szempont a hűtőválasztásnál, hogy mekkora fagyasztóval rendelkezik a gép, milyen a térelosztása és hogy beépíthető vagy pedig szabadonálló-e.