Otthon

A mindig tiszta konyha titka

A legtöbbünknek akad legalább egy olyan ismerőse, akit ha meglátogatunk, mindig ámulva nézünk szét a konyhájában, mert ott mindig rend és tisztaság van. Sehol egy paca vagy egy mosatlan edény, ráadásul még az illat is friss és tisztaságot áraszt. Hogy csinálják? Mi lehet a titkuk? Mutatunk ezek közül néhányat: íme 7 dolog, amit megtesznek azok, akiknek mindig tiszta a konyhájuk.

1. Mindent letörölnek, mindent eltesznek

Kicsit talán macerásnak tűnhet a dolog, de azok, akiknek mindig tiszta a konyhájuk, ezt többek között úgy érik el, hogy a konyhai eszközöket, gépeket minden használat után letörölgetik. És ha tudják, hogy a közeljövőben nem lesz rájuk szükség, akkor nem tárolják a konyhapulton vagy a szekrényen, hanem visszateszik a helyére, hogy ne foglalja feleslegesen a helyet, illetve hogy ne okozzon a látványuk zsúfoltságot, vagy ne keltse annak érzését.

2. Minden mást is letörölnek

Nemcsak a konyhai gépeket, de a mosogatót, tűzhelyet és konyhapultot is tisztára törlik minden egyes alkalommal, ami után használatba veszik azokat. És semmi felesleges, oda nem illő dolgot nem tárolnak azokon, illetve a mosogatóban. Eltörlik az edényeket, a maradékot a hűtőbe vagy a kamrába teszik.

Fotó: iStock.com/MOCCABUNNY

Fotó: iStock.com/MOCCABUNNY

3. Elteszik a szivacsokat is

A mosogatószivacsot a legtöbben a csap mellett vagy annak közelében tartjuk. Talán nem is gondolnánk, hogy mennyit jelenthet a tisztaságérzés szempontjából, ha eltesszük, ha nem látjuk azt minden nap. Tegyük a mosogató alatti szekrénybe – egy idő után hozzászokhatunk, hogy ott van.

4. Fontos a kuka külseje

Fontosnak tartják, hogy a szemetes külseje is a konyhába illő, stílusos legyen – még akkor is, ha nem az egyik sarokban tartják, hanem ezt is a mosogató alatti szekrénybe teszik, vagy egy olyan tárolóba, ahol nincs szem előtt.

5. Rögtön elmosogatnak

Nem halmozzák a mosatlant, hanem ahogy van egy-két koszos edény, máris elmossák azokat. Vagy azonnal beteszik a mosogatógépbe. A lényeg, hogy eltüntetik azonnal, hogy ne halmozódjanak, ezzel is a rendetlenség látszatát keltve.

6. A hűtőben sincs zsúfoltság

Állítólag az is hozzátartozik a rendezett konyhához, hogy mennyi dolog van a hűtőben. Akiknek mindig tiszta a konyhájuk, azok állítólag a fridzsider 30 százalékát mindig üresen hagyják. Így könnyebb benne tájékozódni, és a maradék is belefér.

7. Fűszerek és olajok

A legtöbben úgy rendezzük be a konyhát, hogy azok az összetevők, amiket (rendszeresen) használunk a főzéshez, a kezünk ügyében legyenek a tűzhely körül. Ez állítólag nem a legjobb ötlet, mert a hőtől könnyen romolhat a minőségük, valamint megint csak zsúfolt érzést kelthetnek. Tároljuk inkább a szekrényben, a kamrában, és csak azt a fűszert vagy más hozzávalót vegyük elő, amire éppen szükségünk van.