Otthon

Miért ne mosd együtt a konyharuhát a többi szennyessel?

Mosni manapság nagyon egyszerű, hiszen a modern gépek mindent megcsinálnak helyettünk. Ám úgy néz ki, a ruhák szétválogatását továbbra sem ússzuk meg…

Az energiatakarékos, környezettudatos mosás során igyekszünk minél kevesebb vizet és áramot elhasználni. A mostani gépek már harminc fokon is tökéletesen tisztára mossák a ruhákat, a mosószerek koncentráltak, vagy használhatunk teljesen természetes anyagokat, mint a mosódió vagy a borostyán. További spórolási lehetőséget jelent, ha nem használunk szárítógépet, hanem a vizes ruhákat a kötélen hagyjuk maguktól megszáradni. Igen ám, de az alacsony hőfokon történő mosásnak megvannak a maga hátulütői: minél hidegebb a víz, annál kevesebb kórokozó pusztul el mosás közben.

Bacilevesben mosunk

Mivel a modern mosógépek dobjai nagyok, és sok kilónyi ruhát is ki tudnak mosni egyszerre, sokan nem szelektálnak olyan alaposan, és szinte mindent együtt dobnak be a gépbe. Ha ecetet használunk, a ruhák valóban nem fogják össze egymást, ám ha a vegyes szennyesünket még alacsony hőfokon is mossuk, akkor tulajdonképpen langyos, kórokozóktól hemzsegő levesben áztatjuk a ruháinkat, majd azt hisszük, hogy ettől megtisztultak, mert illatosak és foltmentesek. Ám alacsony hőfokon csak a baktériumok nyolcvan százaléka pusztul el, a többi szennyezi az összes ruhát, a kezünket, miközben teregetünk, és még a mosógép falát is.

Fotó: iStock.com/PIKSEL

Fotó: iStock.com/PIKSEL

Honnan jönnek a kórokozók?

A konyharuha egyértelműen az egyik legnagyobb rizikófaktort jelenti: nagyon sokszor törlünk bele különböző szennyeződéseket, maradékokat, vegyszereket, és nem is mossuk őket elég gyakran. Ezért sokféle kórokozó – köztük a szalmonella és különféle vírusok – éldegélhet és szaporodhat rajtuk vígan, főleg akkor, ha a törlőruha nedves is marad. Ugyanez igaz a nem túl gyakran mosott törülközőkre is, amiket nem hagyunk rendesen megszáradni használat után. Mindezeket az anyagokat ne mossuk együtt a többi ruhával, hanem különítsük el, és ha ragaszkodunk az alacsony hőfokon mosáshoz, akkor tegyünk hozzájuk ecetet vagy más, fertőtlenítő hatású szert.

A fehérneműt is válogassuk külön

A másik legnagyobb kórokozótelep egyértelműen a fehérnemű. Charles Gerba mikrobiológus szerint egy adagnyi alsóneműből 100 millió E.coli jut a mosóvízbe, meg még sokféle más baktérium. Ha valamilyen fertőzéstől szenved a család akármelyik tagja, még számoljuk hozzá a gombákat, és esetenként a parazitapetéket is. A kórokozók a langyos vízben nem pusztulnak el kellő számban, így hiába tűnik tisztának a kivett ruha, attól még nem feltétlenül az, és a konyharuhához hasonlóan a baktériumok a mosógépet is szennyezhetik. A megoldást vagy az alapos vasalás jelenti a ruhák száradása után, vagy a magas hőfokon történő mosás – és mindenképpen az elkülönítve mosás. Ne keverjük se a konyharuhát, se a fehérneműt össze a többi ruhával – míg utóbbiaknak valóban elég lehet az alacsony hőfok, a szennyezett darabokra ez nem igaz. A konyharuhák kibírják a hatvan fokot is, de ha nagyon gyanakszunk rájuk, ki is főzhetjük őket a gáztűzhelyen. A fehérneműknél már a címke dönt, de ha természetes anyagból készült alsóneműnk van, az is bírja a hatvan fokot.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Mosási trükkök

Annyi már kiderült, hogy a baktériumokkal szennyezett ruháknak igenis szükségük van vagy a vegyszeres fertőtlenítésre, vagy a magas hőfokra és a hosszabb mosási ciklusra, tehát ne kímélő programot állítsunk be nekik. A mégis a gépben maradó baktériumokat úgy távolíthatjuk el, ha havonta egyszer üresen indítjuk el a mosógépet magas hőfokon, egy kis fertőtlenítő hatású szerrel. Ha a család valamelyik tagja fertőzéssel küzdött, beteg volt, akkor az ágyneműt, pizsamát is mossuk ki külön magas hőfokon az ő törülközőjével – ugye mindenki a magáét használja, hogy megakadályozza a fertőzés továbbterjedését – egyetemben. Amikor vásárolunk, gondoljunk arra is, hogy nem elég, ha valami szép, bírnia kell a hatvanfokos mosást is, mert esetenként szükség lehet ilyen mértékű tisztításra is. Különösen igaz ez a babaruhákra és a gyerekholmikra, amikhez nem ajánlott erős vegyszereket használni, ezért a hatvan-kilencven fok a fő baktériumölő eszközünk.