Otthon

Apró dolgok, amik ártanak a mosógépednek

Még a legjobb háziasszonyokkal is megesik, hogy mosásnál elkövetnek egy-egy bakit. Apróságnak tűnő dolgok ezek, amelyeknek egyszer-kétszer nem is lesz jelentős hatása, de rendszeresen elkövetve őket, árthatnak a mosógépnek.

A mai mosógépek már szinte mindent tudnak, talán lassan már beszélni is, mégis vannak olyan alapvető hibák, amelyeket nem tudnak kiküszöbölni. Ezek ugyanis azon múlnak, aki előkészíti a mosást, azaz rajtunk.

Fotó: iStock.com/PIKSEL

Fotó: iStock.com/PIKSEL

1. Zsebek

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy elfelejtjük végignézni a mosásra szánt ruhadarabok összes (!) zsebét. Mindig van egy apró zseb, amiben ott lapulhat mondjuk egy fémpénz. Az illetéktelen fémalkatrészek (a pénzen kívül a farmerről leszakadt fémgomb, a cipzár fémből készült kocsija) jelentős kárt tudnak okozni a mosógépben. Eldugíthatják vagy roncsolhatják az ürítő szivattyút, megsérthetik a mosógép dobjának külső, de akár belső oldalát is, valamint az elöltöltős mosógépek ajtaját. Azt tanácsoljuk, mielőtt beleteszünk valamit a mosógépbe, inkább nézzük át a ruha zsebeit még egyszer.

2. Melltartók

Ha betartanánk a szabályokat, a melltartókat sosem mosnánk gépben, hiszen jelentősen növelhetjük az élettartamukat a kézi mosással. Ha mégis úgy döntünk, géppel mossuk őket, minden esetben kapcsoljuk össze a hátukat, és tegyük őket mosózsákba. Ellenkező esetben a melltartó kapcsa beleakadhat a többi ruhába, kihúzhatja a szálakat, tönkreteheti az anyagot. Ugyanez vonatkozik a cipzáras ruhadarabokra is: ezeket felhúzott cipzárral, kifordítva mossuk, hogy ne érintkezhessenek más ruhadarabjainkkal.

3. Aprócska ruhadarabok

Babazoknik, bokazoknik, parányi fehérneműk, textilzsebkendők vagy egyéb aprócska ruhadarabok kerüljenek mindig mosózsákba, így biztosan nem tömítik el a mosógép tömlőjét.