Otthon

Sokszor rosszabb a levegő beltéren, mint az utcán

Akár 10-szer is nagyobb lehet a szennyezettség a házakban, mint kint. Sokakat meglephet az a tény, hogy egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben tisztább lehet, mint egy nappalié. A legfrissebb tanulmányok szerint az ártalmas légszennyező anyagok belső terekben magasabb koncentrációban lehetnek jelen, mint kint, a szabadban.

A beltéri levegő tisztaságának fontossága, bár a koronavírus kapcsán került előtérbe, de már jóval a világjárvány előtt is kulcsszerepet játszott egészségünk védelmében.

„Kutatások megmutatták, számítógépes szimulációkkal láthatóvá tették, hogy ha egy fertőző személy belép egy zárt térbe – nem feltétlenül csak koronavírusos –, és elkezd beszélni, akkor az orrát, száját olyan mikrocseppek hagyják el, amikre a vírus rá van tapadva. Ilyenkor három dolog történhet: az egyik, hogy ez ott lebeg a levegőben, és néhány óra múlva elpusztul. A másik, hogy valaki épp arra jár, beszívja, és már meg is van a fertőződés. A harmadik pedig, hogy kiszűrjük ezt egy légtisztító berendezés segítségével” – mondta Bálint Tamás, a Zepter Ungarn Kft. marketingvezetője.

A „beteg ház szindróma” kialakulása

A szakirodalom szerint a beltéri levegő szennyezettsége 3-szor, de akár 10-szer nagyobb is lehet, mint a kültéri levegőé.

„Ennek a megdöbbentő adatnak az oka nagyon egyszerű: egyrészt kintről beengedjük, bevisszük a szennyeződéseket, másrészt együtt élünk azokkal az élőlényekkel, amik ezeket okozzák. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1980-as években már felismerte azt a jelenséget, amit „beteg ház szindrómának” neveztek el. Ez azt jelenti, hogy a beltéri levegőnek az összetevői, egymás hatását felerősítve, komoly egészségügyi gondokat tudnak okozni. Sokkal koncentráltabban jelenik meg odabenn a por, a különböző pollenek, a gombák, a kisállatok szőrszálai, a poratkák, a vírusok és a baktériumok, sőt, még a különböző tisztítószerek illóanyagai is károsak. Zárt térben – a természetes hígulás hiányában – ezek elkezdenek koncentrálódni, és számos betegség kialakulásához vezethetnek” – tette hozzá Bálint Tamás.

forrás: Zepter

A légtisztító az új maszk

Súlyos esetben akár allergiát, asztmát is okozhat a rossz minőségű beltéri levegő. A leggyakoribb problémák mégis az orrdugulás, az orrfolyás, a torokirritáció, a köhögés, a viszketés, de a fáradtság, a levertség vagy a túlzott álmosság is utalhat a rossz benti levegőre. Ha ezekből bármelyiket észleli az ember, akkor érdemes azon elgondolkodnia, hogy mennyire tiszta a beltéri levegő, akár otthon, akár a munkahelyén. Rossz hír, hogy ha szennyezett, akkor önmagától már nem tud megtisztulni.

„A szellőztetés, ami mindenki számára egy elérhető dolog, erősen javasolt. Ám, ha szeretnénk az egészségünk számára jó minőségű beltéri levegőt biztosítani, akkor kénytelenek vagyunk valamilyen technológiai eszközhöz fordulni. Vannak olyan, ózongenerátorral felszerelt eszközök, amelyek a beltéri levegő pillanatnyi fertőtlenítésére alkalmasak, addig tartva a hatást, amíg be nem lép egy vírushordozó személy a kezelt területre. Mivel a nagy koncentrációjú ózon az élő organizmusokra veszélyes, ezért amikor az ilyen gépek működnek, akkor nem szabad a helyiségben tartózkodni, illetve utána még jó ideig nem szabad használni a fertőtlenített helyiséget. Azonban létezik olyan légtisztító berendezés is, amely akár a nap 24 órájában, automatikusan érzékeli a levegő minőségét, és eszerint állítja be a légszűrés intenzitását. Az ilyen készülékek működése közben folyamatosan bent tartózkodhatunk a helyiségekben, hiszen ezek általában speciális szűrőkön keresztül tisztítják a levegőt” – mondta a Zepter Ungarn Kft. marketingvezetője, aki azt is elárulta, hogy mely szennyeződés a legveszélyesebb a szervezetünk számára.

„A 10 mikronnál kisebb szennyeződések, és azon belül is a 2,5 mikronnál kisebbek a legveszélyesebbek, mert ha ezek megjelennek a szervezetünkben, akkor akár a véráramba is bekerülhetnek, ezzel pedig újabb egészségügyi problémát okozhatnak. Ezeknek a kiszűréséhez a legtöbb gyártó olyan jó minőségű hepa filtert használ, amely képes a legapróbb szennyeződéseket is eltávolítani a levegőből. Például a HEPA13 filter képes a 0,3 mikronnál nagyobb szennyezőanyagok 99,95%-ának kiszűrésére, ami azt jelenti, hogy 10.000 szennyező anyagból csupán 5 az, ami a levegőben maradhat.”

A levegő vitaminjai

Bálint Tamás szerint léteznek olyan légtisztítók is, melyek negatív ionokkal dúsítják a már megtisztított levegőt. A negatív ionokat a levegő vitaminjainak nevezik: segítenek a koncentrálásban, javítják a vérkeringést, erősítik az immunrendszert, fokozzák az energiaszintet és semlegesítik a stressz tüneteit. Hatására jobban tudunk aludni, és hatékony akár a depresszió elleni harcban is.

„Sokakban felmerül ilyenkor az a kérdés, hogy melyik légtisztító a legjobb választás. Segítséget az adhat, hogy ezeket a készülékeket független szervezetek tesztelik. Ezek az eredmények nyilvánosak, és érdemes olyan készüléket választani, ami jól szerepelt ezeken a teszteken. Illetve vannak olyan laboratóriumok, melyek tanúsítvánnyal igazolják, hogy melyik készülék képes arra, hogy kiszűrje a vírusokat” – tette hozzá.

Nonprofit szervezetek is kaphatnak légtisztítót

Az újranyitáshoz nélkülözhetetlen a levegő vírusmentességének biztosítása, és ez épp olyan fontos a munkahelyünkön, mint az otthonunkban. A Zepter útjára indított egy kezdeményezést, mert szeretnék felhívni a figyelmet a tiszta beltéri levegő fontosságára.

„Aki regisztrál a biztonsagoslevego.hu oldalon, most nyerhet 3 db légtisztító berendezést. A 3 nyeremény pedig nem véletlen; talán attól egyedülálló ez a kampány, hogy az egyik szerencsés játékos nyerhet egy légtisztítót önmagának, egyet az általa megjelölt munkahelynek és egyet az általa választott nonprofit szervezetnek. Hiszen mi azt valljuk, hogy nemcsak kapni jó, hanem adni is” – mondta a cég marketingvezetője.