×

Otthon

Szabaduljunk meg a hangyáktól a lakásban – vegyszerek nélkül!

A hívatlan vendégek megkeseríthetik a mindennapjainkat, pláne, ha az ételeink körül sündörögnek. A hangyákban talán az a legdühítőbb, hogy sosem járnak egyedül – mindig hoznak magukkal erősítést is, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy ellepték a konyhát. Mutatunk néhány házi praktikát, amivel az ajtón kívül tarthatjuk őket.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Krétavonal

Ha a konyhából közvetlenül az udvarra nyílik az ajtó, minden bizonnyal onnan jönnek meg a kis ízeltlábúak. Egész egyszerűen húzzunk krétával egy vastag vonalat az ajtó elé a kinti oldalon, a hangyák ugyanis nagyon nem csípik a kalcium-karbonátot, amiből a kréta készül.

Liszt, fahéj

Hasonlóan a krétához, a liszt és a fahéj is távol tartja a betolakodókat. Szórjunk belőle a küszöbre és az ablakpárkányokra is, biztos ami biztos.

Citrom

A citrom fanyar illata elriasztja a hangyákat, ezért csavarjunk pár cseppet az ajtó elé és az ablakokhoz is. Kevésbé maszatolós megoldást, ha citromszeleteket helyezünk el az érintett területekre.

Fűszerek

A hangyákat vonzza a cukor illata, méterekről képesek megérezni azt. Az olyan fűszerek, mint a zsálya- vagy a babérlevél segítenek „elrejteni” a cukorillatot, így a hangyáknak nem lesz olyan vonzó a konyhánk. Tegyünk a levelekből a cukortartó és a méz mellé, illetve minden olyan helyre, ahol cukros dolgot tárolunk.

Ecet

Az első kis hangya, aki betévedt otthonunkba, szagmintát hagy maga után a társainak, hogy kövessék őt. Ezt megelőzhetjük, egyenlő arányú ecet-víz keveréket spriccelünk a lehetséges útvonalára, hiszen a hangyákat elriasztja az ecetszag