×

Otthon

Hány fok legyen az otthonunkban? A légkondi helyes használata

Sok családban gyakori vita, hogy hány fokra állítsák be a légkondin a hőmérsékletet.

A férfiak általában jobban szeretnek hűvösebb szobában lenni, különösen, ha otthon dolgoznak is. Képesek 18°C fokban egy szál trikóban üldögélni, míg a nők 20 – 21°C fokban is pulóvert vesznek fel és gyakran még ilyenkor is fáznak. A hőmérséklet beállítása persze attól is függ, hogy kint milyen meleg van. 34°C fokról nem egészséges 21°C fokra hűteni a lakást. Attól is függ, hogy mit csinálunk a lakásunkban. Ha dolgozunk, érdekes módon jelentős különbség van a nők és férfiak teljesítménye között attól függően, hogy hány fok van a lakásban.

(Fotó: pexels.com)

Tudvalevő, hogy a férfiak és nők hőháztartása eltér egymástól, de arra csak egy friss kutatás derített fényt, hogy a nők sokkal jobban tudnak koncentrálni, és hatékonyabban tudnak dolgozni, ha meleg van, mint a férfiak. Egy amerikai egyetemen több, mint félszáz egyetemistát kértek fel matematikai műveletek elvégzésére, miközben fokozatosan emelték a terem hőmérsékletét 16 Celsius-foktól 32 Celsius-fokig.

Kiderült, hogy a fiúk egytől-egyig jobban teljesítettek amíg hűvös volt a teremben, ahol dolgoztak, és a teljesítményük egyenes arányban romlott a hőmérséklet emelkedésével. A lányoknál éppen fordítva történt, ők annál gyorsabbak és hatékonyabban lettek, minél melegebb volt körülöttük. A kutatókat meglepte, hogy nem csak az extrém hőmérsékletingadozás, de már a 16-23°C fok közötti eltérések is jelentősen befolyásolták a teljesítményt.