Otthon

Lakberendezési tippek aprócska terekhez

Nem számít, mekkora alapterület áll rendelkezésünkre, bármilyen kis lakásból lehet élhető, praktikus és dizájnos otthon.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Funkcionális térrendezés

Egyetlen térnek akár háromféle funkciót is adhatunk – a nappali lehet egyben dolgozószoba és étkező is, ha jól rendezzük be. Válasszunk egy sarkot, ahová betesszük az íróasztalt, egy olvasólámpát, néhány inspiráló képet a falra és egy puha szőnyeget a talpunk alá. De többfunkciós bútorokat is kinevezhetünk – az étkezőasztalt például délelőtt íróasztallá alakíthatjuk.

Használjuk ki a vertikális tereket

A tekintet felfelé csalogatása bizonyos térbeli trükkökkel az egyik legalapvetőbb lakberendezési szabály a kis lakások esetében. Például készítsünk galériafalat – több kisebb-nagyobb képet helyezzünk el a kanapé fölött, szabad elrendezésben, ezek ugyanis felfelé vonzzák majd a szemeket. Lehetnek nyaralásról készült képek, de akár szép tájképek vagy művészi fotók is. Ne feledkezzünk meg a polcokról sem – bátran fúrjunk fel többet is, ne féljünk attól, hogy túlzsúfolt hatást kelt. Épp ellenkezőleg, felszabadítja, szellőssé teszi a teret.

Székek helyett pad

Amennyiben a konyhánk mini, és nincs külön étkezőnk, nagyon okosan kell gazdálkodnunk a térrel. Egyrészt választhatunk falra szerelhető, lehajtható asztalkát, másrészt a székek helyett érdemes megfontolnunk a szintén falra szerelhető padot – egy ilyen étkezősarokban akár 4 ember is kényelmesen elférhet.

+1. Növények minden mennyiségben!

A növények szó szerint életet lehelnek otthonunkba, és sokkal barátságosabbá, hangulatosabbá tehetik azt. Bátran tegyünk a polcokra, az íróasztalra, az ablakba – nincs olyan, hogy túl sok! Hogy melyik helyiségbe milyen növényt érdemes választani.