Otthon

Isten éltessen Budapest! Képeken a fővárosunk, ahogy még nem láthattad!

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából a hirado.hu különleges képválogatással készült olvasóinak. A téma nagyon jól feldolgozott, de a Nemzeti Fotótárban találtunk még néhány, eddig soha nem látott kockát – írja a hirado.hu cikke.

Budapest, 1800-as évek eleje
A Budavári Palota és a Tabán látképe az 1800-as évek elején – reprodukció. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.
MTI Fotó: Reprodukció

 

Buda, 1800-as évek
A Nagyboldogasszony (Mátyás) templom a budai várban, a XIX. század közepén. Az épület mai formáját az 1874-től 1896-ig tartó újjáépítés során nyerte el, Schulek Frigyes vezetése alatt.
A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.
MTI Fotó: Reprodukció

 

Budapest, 1930-as évek. A budavári evangélikus templom a budai Várnegyedben, a Kard utcában (Fotó: Nemzeti Fotótár/Haár Ferenc)

 

Budapest, 1930-as évek. Vitéz Kasznár Ferenc vendéglője a budai Várnegyedben, az Országház utcában (Fotó: Nemzeti Fotótár/Haár Ferenc)

 

Budapest, 1930-as évek. A Pala utca 8. szám alatti műemlékház épülete az I. kerületi Vízivárosban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Haár Ferenc)

 

Budapest, 1930-as évek. A havas Tabán (Fotó: Nemzeti Fotótár/Haár Ferenc)

 

Budapest, 1930-as évek. Fiatal nők retikült vásárolnak egy fővárosi bolhapiacon (Fotó: Nemzeti Fotótár/Haár Ferenc)

 

Budapest, 1930-as évek. A Belvárosi Nagyboldogasszony-templom a fővaros V. kerületében, az Eskü, későbbi Március 15-e téren (Fotó: Nemzeti Fotótár/Haár Ferenc)

 

Budapest, 1946 április 8. Az egykori nyilas bíróság, a Nemzeti Számonkérő Szék romos épülete a Gellérthegyen (Fotó: Nemzeti Fotótár/Mafirt)

 

 

Budapest, 1900-as évek eleje. Járókelők és villamosok a Calvin téren, előtérben a Danubius-kút, háttérben az Üllői út (Fotó: Nemzeti Fotótár)