×

Otthon

Kaució vagy óvadék, mi a különbség közte? – fontos tippek lakásbérléshez

Magyarorszégon még sosem volt ekkora kereslet a kiadó lakások iránt, mint idén. Az albérletek iránt érdeklődők száma a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához viszonyítva 14 százalékkal nőtt. A lakásbérléssel együtt felmerül a kaució is, de vajon tudjuk pontosan mit jelent?

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, Budapesten az átlagos bérleti díjak a koronavírus-járvány előtt 160 és 170 ezer forint között mozogtak havonta. Ez egészen 130 ezer forintos díjszintre csökkent vissza 2020-tól kezdődően, egészen 2021 januárjáig. Majd ezt követően folyamatosan zárkóztak fel a bérleti díjak, jelenleg 170 ezer forintba kerül egy átlagos bérleti díj a fővárosban.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

.

Kator Zoltán jogász szerint a legfontosabb a lakásbérlésnél, hogy óvatosan és körültekintően kössünk bérleti szerződést. Minden olyan részletkérdés legyen benne a bérleti szerződésben, amit a felek fontosnak tartanak – tette hozzá.

A bérleti szerződések megkötésénél szinte kihagyhatatlan a kaució vagy óvadék.

Azt a kifejezést a jog, hogy kaució nem ismeri, ezt csak a köznyelvben használjuk. A kaució tulajdonképpen egy óvadék, hiszen az a rendeltetése, hogy a felek teljesítsék a szerződésben vállalt kötelezettségeiket – magyarázta a jogász.

Ezért már az elején fontos tisztázni, hogy az óvadék mit is biztosít pontosan. Nyilvánvalóan elsődlegesen a bérleti díj megfizetését biztosítja, ez általában egy-két vagy háromhavi bérleti díj. A gyakorlatban azonban,

ha a bérlő valamilyen oknál fogva nem teljesíti a szerződésben rögzített kötelezettségeit, vagyis nem fizet bérleti díjat, akkor erre felhasználhatja a kauciót a bérbeadó.

 

lakás(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Felhívta a figyelmet, hogy a szerződés megkötésekor világosan tisztázni kell azt is, hogy milyen kötelességei vannak a bérlőnek. Példaként említette, hogy milyen állapotban kell majd visszaadni a bérbe vett ingatlant.

A főszabály szerint a bérleti jogviszony megszűnésekor vissza kell adni az óvadék teljes összegét, ha a bérlő megfelelő állapotban, fizetési kötelezettségeinek eleget téve hagyja el az ingatlant.

Ha valamilyen, a bérleti szerződésben taglalt oknál fogva a kaució egy részét felhasználták,

akkor a költségekkel kapcsolatban a bérbeadó pontos elszámolással tartozik a bérlő felé.

lakás(Fotó. illusztráció unsplash.com)

A rendeltetésszerű használatból eredő állapotromlás nem lehet indok az óvadék visszatartására, hacsak a felek máshogy nem állapodtak meg.

Hasznos lehet ilyen esetekre egy átadás-átvételi jegyzőkönyv, amely részletesen rögzíti az ingatlan átvételi állapotát az ingóságokkal együtt.