Otthon

Új turistalátványosság épül Tatán

Tatán a vizek városának hagyományait megőrizve Malomkert néven megkezdődött egy új turistalátványosság létrehozása a műemléki Jenő-malom helyreállításával és a volt Kristály fürdő átalakításával - közölte a polgármester kedden az MTI-vel.

Michl József polgármester tájékoztatása szerint a malom épületében újra működik majd az eredeti minta szerint készült szerkezet, amelyen látványőrléseket lehet tartani, valamint egy interaktív kiállítás mutatja be a tatai malmok belső működését.

Tatai öreg-tó (Fotó:
MTVA/ Molnár-Bernáth László)

A régi Kristály fürdő új funkciót kap, a határmenti együttműködési program pályázatának segítségével különböző malomszerkezetek működési elvének bemutatására játékos formában is lehetőség nyílik.

A 475 millió forintból megvalósuló fejlesztés komplex élményt és több órás programot kínál majd nem csak a tataiaknak, hanem a Tatára látogatóknak, hasznosítva az önkormányzat tulajdonában álló, egyre romló állapotú ingatlanokat.

A 25 hektáros Angolparkot az Esterházy család birtokán angol mintára hozták létre 1783-ban. A területen 2007 óta több ütemben végeztek fejlesztéseket, csaknem egymilliárd forint értékben.

Rendezvényközponttá alakították a délinövények teleltetésére épített, magántulajdonban lévő Pálmaházat. Városi beruházásban megújult a Kiskastély (Nyári-lak) és a szabadtéri színpad, korhű módon helyreállottak több épületet és a sétányokat – mondta el Michl József.

Az Angolpark építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.

Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az olimpiai edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra.

A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak.