Otthon

Különleges kirándulásra vágysz? Irány Magyarország barlangjai!

Magyarországon több mint 4100 barlang található, ebből negyven látogatható a nagyközönség számára is. Hazánkban számos gyönyörű barlang található, a föld alatti világ csodái pedig sokakat vonzanak. Márciusban tartják a barlangok hónapját, érdemes lehet ellátogatni még a hónap maradék napjain, hiszen rengeteg barlang kedvezményesen látogatható.

Márciusban tartják a barlangok hónapját. A hirado.hu is összegyűjtött pár olyan barlangot, amit érdemes meglátogatni.

A barlangok azon túl, hogy védett földtani értékek és különleges szépségükkel kivívják az emberek tetszését, rendkívül fontos élőhelyek. Földtörténeti és tudományos szempontból is látványos adatbankok. A kiválások rendkívül jól megőrzik az egykori klimatikus viszonyok változásait.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza

.

A cseppkövekben pedig lenyomatként akár évszázadokig vagy évezredekig megőrződik, de az egykori földrengések nyomai és erősségei is meghatározhatók – magyarázta Köblös Gabriella, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat titkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Aggteleki-cseppkőbarlang

A Sajó folyótól északra emelkedik az Északi-középhegység, melynek északi fele az Aggteleki-karszt. A hegység mélyében több nagy barlangrendszer húzódik, melyek közül a legnagyobb az Aggteleki-cseppkőbarlang, vagy más néven a Baradla. Természetes bejárata Aggtelek község mellett, egy meredek sziklafalban található.

Az Aggteleki-cseppkőbarlangban a tárgyi leletek, szerszámok bizonysága szerint

már hétezer évvel ezelőtt is laktak emberek.

A későbbiekben temetkezési helyül szolgált, s mindvégig védelmet nyújtott az ott lakók számára. A háromezer évvel ezelőtti emberek egykori tűzrakásainak és fáklyáinak kormát a feketére színeződött cseppkövek őrizték meg az utókornak. Az ásatások eredményei, tárgyi emlékei a múzeumokban tekinthetők meg.

A barlangról a legrégebbi írásos tudósítás 1742-ből származik. A környék és a barlang szenvedélyes kutatója Vass Imre volt, aki 1825-ben kihasználva a nagy szárazságot, a nehezen járható és korábban vízzel borított barlangszakaszokon is átjutott. Rátalált a barlang Jósvafőig terjedő szakaszára. Felfedezéséről pár évre rá értékes térképmelléklettel ellátott mű jelent meg. Jelenleg a Baradla-barlang feltárt és feltérképezett szakasza 25 kilométer hosszú, melyből hét kilométer a Szlovák Köztársaság területén Domnica néven ismert.

Baradlának jelenleg három bejárata van, Aggtelek, Jósvafő és a Vörös-tó irányából is megközelíthető. A bejáratoknál pár kilométeres szakaszon kiépített, betonozott úton, megvilágításban gyönyörködhetünk a barlang szépségeiben.

Létezik hosszú túra is, amikor vezetővel a barlang teljes hossza, illetve a barlangba torkolló lenyűgöző szépségű Retek-ág is bejárható. E túrákra csak felkészült, kalandvágyók jelentkezzenek,

hiszen gyakran térdig erő hideg vízben lehet csak előre haladni.

A falakon fehér, vörös, narancs- és citromsárga színekben pompázó csillogó cseppkövek, cseppkőoszlopok sorakoznak. A legérdekesebb cseppkőképződményeket a barlang kutatói és látogatói el is nevezték. A Teknősbéka, a Sas, a Robinson szigete, a Tigris, a Télapó, mint fantasztikus alakú cseppkő.

A világ egyik legnagyobb cseppkőképződménye a 25 méter magas Csillagvizsgáló, de Baradla egyéb méretei is lenyűgözők. Legtágasabb csarnoka a jósvafői bejárat közelében lévő

Óriások terme, mely 200 méter hosszúságával és 60 méter magasságával méltán vívta ki a nevét.

Másik ismert terem az aggteleki bejárat közelében a Hangversenyterem, melynek akusztikáját kihasználva előadásokat tartanak itt, sőt esküvőket is. A festőiesen kivilágított színpad előtt több sorban lerakott széksor várja a közönséget.


Miskolctapolcai barlangfürdő

A miskolctapolcai barlangfürdő kicsit kilóg a sorból, hiszen ez nem általános értelemben vett barlang, hanem elsősorban gyógyfürdő. A természetes meleg források fölé emelkedő Tavas-barlang garantáltan ámulatba ejti a látogatókat.

A fürdőben több százezer éves természet alkotta barlangjáratokban élvezhetjük a strandolást. Meleg vizű, 30 Celsius-fokos gyógyvíz tör fel a mélyből,

amelyben a tapolcai legendás fehér kígyó lubickol a helyiek hagyományai szerint.

A barlang klímája is gyógyhatású. A fürdőhely számtalan különlegességeinek egyike, hogy a meleg vizű karsztforrás alacsony sótartalmú, így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

Sodródhatunk a vadvízben, hallgathatjuk a Csillagterem sejtelmes visszhangját. A fürdő nagy része zárt, ezért egész évben élvezhetjük előnyeit, nyáron pedig a parkosított külső teret is a medencékkel.


Jósvafői Béke-barlang

A jósvafői Béke-barlang Magyarország második legnagyobb barlangja, emellett hazánk és nem mellékesen a világ első gyógybarlangja. A barlang teljes hosszában patak folyik. Felmért járatrendszerének hossza 8743 méter; a járatok átlagos magassága tíz–tizenkét méter, átlagos szélessége négy–öt méter, ebből terápiás célra (két teremre osztva) mintegy 340 négyzetméternyi barlangrészt használnak.

Már a barlang feltárása (1952) közben feltűnt, hogy

a napokon át a mellig érő tíz Celsius-fokos vízben dolgozó kutatók nem betegednek meg.

Sőt, néhány alkalommal azt is megfigyelték, hogy a lázas, láthatóan beteg dolgozók mindig gyógyultan távoztak.

A Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyógyszertani Intézetének kutatói aztán 1953-ban a barlang levegőjéből mintegy 72 fajta (részben addig ismeretlen fajhoz tartozó) penészgombát találtak, melyek némelyike igen nagy hatású antibiotikumot termel. Későbbi kutatások megállapították, hogy a barlangból nyert kondenzvízben magas az oldott kalciumtartalom, mely a nyálkahártyákkal érintkezve görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatású.

Mindezek alapján bebizonyosodott, hogy

a Béke-barlang levegőjének nagyon magas pára- és sótartalma, abszolút pormentessége,

valamint penészgomba spórái által termelt antibiotikumok együttes hatása az asztmában és bronchitiszes jellegű betegségekben szenvedők gyógyítására alkalmas.


Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében régebben a világ száz természeti csodája közé sorolták.

A barlang átlagosan 12 Celsius-fokos hőmérsékletű,

klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést.

A barlang vezetéssel látogatható, a túrák óránként indulnak.


Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-barlangrendszer fokozottan védett, három barlang, a Tapolcai-tavasbarlang, a Kórház-barlang és a Berger Károly-barlang összekötésével jött létre. A Tapolcai-medence leghosszabb és az ország negyedik leghosszabb barlangja.

Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, majd rövidesen kiderült, hogy egy egész barlangrendszer húzódik Tapolca városa alatt. Tíz évvel később nemcsak a kutatók és barlangászok, hanem bárki megcsodálhatta a föld alatti karsztképződményeket.

Magyarországon ez volt az első barlang, melyet villanyvilágítással láttak el,

és egyben turisztikai célokra is használtak.

Hossza 3280 méter és a bejárattól számított maximum mélysége 16 méter. Az egész járatot a víz alakította ki, és ma már hangulatos csónakozással csodálhatjuk meg a tavat. Ez a különleges hely egy világrekordot is fenntart, hiszen sehol máshol nem található ilyen nagy, csónakkal bejárható barlangrendszer.


A Budai-hegység barlangjai

Budapestet méltán nevezik a barlangok fővárosának. A világon egyedülálló, hogy fővárosunk alatt mintegy 60 kilométernyi barlang szövevényes rendszerei húzódnak. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 kilométer hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. Budapesten négy turisztikailag látogatható barlang várja az érdeklődőket és a hűsölni vágyókat, többek között a II. kerületi Szemlő-hegyi-barlang.

A mintegy 300 méteres túraútvonalon a látogatók a barlang legszebb, legjellegzetesebb részeit járják végig kényelmes betonjárdákon és -lépcsőkön, a barlangjáratok arculatát és képződményeit jól érvényesítő villanyvilágítás mellett.

A barlang klímája rendkívül alkalmas légzőszervi betegségek, főleg bronchitises (hörghurutos) és asztmás megbetegedések gyógyítására. A gyógyítás lényegében azon alapszik, hogy a barlangban rendkívül magas a relatív nedvességtartalom és igen tiszta, pormentes a levegő. Tisztasága a magaslati üdülőhelyek levegőjének a tisztaságával vetekszik. A relatív páratartalom közel 100 százalék, ami igen előnyös, a levegő portartalma pedig töredéke a külszíninek.

A túra alatt egy rövid ideig azt is megtapasztalhatjuk, hogy milyen a teljes „barlangi” sötét, hisz ilyenkor lekapcsolják a világítást. A terület fokozottan védett, és Budapest egyik legjelentősebb természeti kincsét képzi.


+1

Nemrég eddig nem ismert barlangot fedeztek fel Mátraverebély-Szentkúton, a Novohrad–Nógrád Geopark geológusai a nemzeti kegyhelyen található bazilikától mintegy 500 méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg a természeti képződményt.

A szentkúti bazilikához közel, a Meszes-hegy oldalában, az erdőben egy legalább száz éve felhagyott kőbányára figyeltek föl a szakemberek, amelynek a falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban, de még egyéb leírásban sem szerepelt ez a képződmény. A geológusok egyöntetűen megállapították, barlangról van szó. Az üreg kilenc méter hosszú és másfél-két méter magas.