×

Otthon

Újbudán is egyre több helyen lehet majd biciklizni

Új kerékpáros útvonalak jöhetnek létre Újbudán. A kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás már megjelent.

Az újbudai fejlesztés előkészítési szakaszában tervezési szempont volt, hogy könnyebben és biztonságosabban lehessen kerékpárral megközelíteni a köz- és oktatási intézményeket, az üzleteket, valamint a fontosabb közlekedési csomópontokat – tájékoztatott a BKK.

Budapest, 2021. június 16. Összetorlódott autók a belvárosi Andrássy úton 2021. június 16-án. MTI/Mónus Márton (Képünk illusztráció)

Hozzátették, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően például gyorsabban elérhető lesz a Rákóczi híd vagy a Petőfi híd és környezete. A közösségi közlekedéssel való szorosabb kapcsolatot az útvonalak fejlesztése mellett az Etele út és a Tétényi út kereszteződésében tervezett B+R kerékpártárolók is segítik. Ráadásul a közösségi közlekedés és a kerékpár kombinált használatával számos olyan terület – például a Hamzsabégi út, a Hamzsabégi park, a Kopaszi-gát vagy a Móricz Zsigmond körtér – válik gyorsan megközelíthetővé – jelezte a vállalat.

Bringás reggelin vendégelik meg a kerékpárosokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) standjánál a Bem rakparti kerékpárúton, a Batthyány térnél 2020. szeptember 9-én. A Magyar Kerékpárosklub akciója során a klub aktivistái és partnerei Budapest 19 kerületében, országosan mintegy negyven helyszínen várták reggelivel a biciklizőket. MTI/Szigetváry Zsolt

A tervek szerint a főbb útvonalak mentén – a Bartók Béla út, az Etele út és a Szerémi út által határolt területen – kerékpársávokat és kerékpárutat alakítanak ki.

Megnyílhat a kerékpáros forgalom előtt a Sárbogárdi út, továbbá a Lecke utca a Soproni út és a Nándorfejérvári út, valamint a Bukarest utca Kosztolányi Dezső tér és Kanizsai utca közötti szakaszának mindkét ága.

A Bártfai utca-Tétényi úti, már meglévő csomópont átalakításával mindenki számára biztonságossá válhat a kereszteződés.

A Szerémi út és a Hamzsabégi út közötti, észak-dél irányú kapcsolatot jelenleg egy zajvédő fal szakítja meg, amelynek megnyitásával új, hiánypótló kerékpáros kapcsolat jöhet létre a kerületen belül – sorolták a közleményben.

A cég szerint az eredményes közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a munkák várhatóan még az idén elkezdődhetnek, és 2023 első felében várhatóan be is fejeződhetnek.

Közölték azt is, az újbudai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,39 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot.

A címlapfotó illusztráció.