×

Otthon

A héten elkezdik irtani a szúnyogokat, mutatjuk hol!

Országszerte több mint kétszáz településén irtják a szúnyogokat a héten - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A vérszívók gyérítését elsősorban a Duna és a Tisza mentén végzik a szakemberek – tartalmazza a közlemény. A Duna mentén leginkább az Észak-Dunántúlon érzékelhető erőteljesebben a csípőszúnyogok szaporodása, ezért a Szigetközben és Komárom térségében egyaránt gyérítik a lárvákat, valamint a kifejlett szúnyogokat.

A Tisza térségében a nagyobb tenyészőhelyek mostanra kiszáradtak, ezért itt biológiai védekezésekre már nincs szükség. A következő napokban földi kémiai beavatkozást Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes településein, valamint a Tisza-tó térségében és Szolnok környékén végeznek – írták.

A 2006. május 15-én készült felvételen az ÁNTSZ szakemberei légi és földi szúnyogirtást végeznek az úgynevezett hidegködös eljárással (ULV) Budapesten, miután a Duna megemelkedett vízszintje és a meleg idő kedvezett a szúnyogok kifejlődésének. MTI Fotó: Honéczy Barnabás (képünk illusztráció)

Hozzátették, hogy az elmúlt hetek változatos csapadékviszonyai a szúnyogártalomban is megmutatkoznak. Májusban elsősorban a Tisza kisebb áradása miatt szaporodtak el a vérszívók, most viszont az esők után visszamaradt kisebb-nagyobb tenyészőhelyeken fejlődnek a rovarok.

A 2005. augusztus 2-án készült felvételen az ÁNTSZ szakemberei vegyszeres szúnyogirtást végeznek a IV. kerületben a Szilas-pataknál, Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter (Fotónk illusztráció)

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentéséért. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban összegyűlt vizet kiönteni – olvasható a közleményben.