Otthon

Veszélyes az autóban hagyni a gyermeket és a kutyát! Figyelemfelhívó kampányba kezdett a NÉBIH

Ismét igényelhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelemfelkeltő matricája, amivel az autóban hagyott gyermekekre, vagy háziállatokra szeretnék felhívni a figyelmet. A tűző napon 40-50 fokra is felforrósodik a járművek légtere, így aki itt bezárva marad, az csak abban bízhat, hogy valaki észreveszi a hibát – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy négyéves kislány nemrég órákat töltött egy kisbuszban, mert egyszerűen bent felejtette a sofőr. A buszban 50 foknál is több lehetett, és mire megtalálták a gyermeket, már nem volt magánál. A kórházban még napokig küzdöttek az életéért, sikertelenül.

Minden nyáron történnek hasonló tragédiák szerte a világban. A felmérések szerint a gyermeküket szerető, gondos szülőkkel is előfordulhat, hogy félreértések, vagy valamilyen zavaró körülmény hatására nem tudatosul bennük a hiba. Ilyenkor csak az segíthet, ha valaki észreveszi a járműben felejtett gyermeket.

Itthon ezért indította el 2017-ben a Nébih a „Ne hagyj az autóban” elnevezésű kampányát: egy matricával hívják fel a feledékeny autósok figyelmét. Ingyenesen, a Nébih weboldalán lehet igényelni.

A célja az, hogy azok az élelmiszerláncok, vendéglátóhelyek, benzinkutak, vagy magánemberek, ahol nagy forgalom folyik, ott a bejáratnál ez a matrica kikerüljön a bejárathoz, hogy abban az esetben, hogyha az autós esetleg nem kellően gondolta át azt, hogy mit hagy az autóban, még az utolsó pillanatban észbe kaphasson, visszamenjen és kiengedje gyermekét vagy kedvenc állatát az autóból” – magyarázta Pallos László, Országos Állatvédelmi főfelügyelő.

(Fotó: nebih.gov.hu)

Rengeteg olyan eset van, amikor valaki a háziállatát hagyja vagy felejti a parokló járműben.

Társy Diána egy állatmenhelyet vezet, sokszor szállítja is az állatokat autóval. Azt mondja, a legfontosabb hogy ilyenkor mindig legyen az autóban szállítóketrec, friss ivóvíz, itatótál, és elegendő táp is, ha bármi történne az úton.

A kampány célja az, hogy minél több, jól látható helyre kikerüljön a figyelemfelhívó matrica.