×

Otthon

A Balatonnál a kertmozikra esküsznek, nem véletlenül

A hetvenes években szinte minden Balaton parti településen működtek szabadtéri mozik.

A több mint 60 éves balatonszemesi, déli parti kertmozi egy nagyobb felújítás és korszerűsítés után három éve indult újra. A retró élmény megmaradt, de a technika már 21. századi.

Kern András Gondolj rám című filmjét nézi a közönség a 15. Vidor Fesztiválon Nyíregyházán, a Kossuth téren 2016. augusztus 27-én. MTI Fotó: Balázs Attila (Képünk illusztráció)

Csopakon is már a legmodernebb technikát használják a vetítéseknél. A 90-es évek óta működik ott a kertmozi, a legtöbb néző visszatérő vendég.

Elsősorban könnyed, családi filmek vannak műsoron, de nem hiányozhatnak a legújabb hollywoodi produkciók sem.

Színes székek, gyertyatartók, majd hetven négyzetméteres vászon és igazi közösségi hangulat – ilyen a Fövenyes kertmozi. A hetvenes évek óta működik a szabadtéri vetítőhely. Hetente egyszer művészfilmet is műsorra tűznek.

A balatoni kertmozik a nyár végéig várják a közönséget, a vetítések napnyugta után, általában 21 órakor kezdődnek.

Egy pár ül az óriáskivető előtt a locarnói Piazza Grandén 2002. augusztus elsején, az 55. locarnói filmfesztivál nyitónapján. Az esti órákban Oliver Parker brit filmrendező The Importance of being Earnest című versenyen kivüli filmjét vetítik először.  (MTI FOTÓ/EPA/Martial Trezzini) (Képünk illusztráció )