Az ünnepi hétvégén gasztronómiai programokkal és számtalan múzeumi attrakcióval várja a Skanzen a látogatókat – olvasható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
Szentendre, 2012. április 26. A Kisalföld tájegység épületei a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén. Jobbra a jánossomorjai fogadalmi kápolna. MTI Fotó: Cseke Csilla (képünk illusztráció)
Mint írják, ezen a hétvégén megkóstolhatják az érdeklődők a múzeumban a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot, és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát.
Perec és cipó sütés is szerepel a programban,
emellett a nyári melegben csalamádét és a hideg szörpöt is kínálnak a látogatóknak. Az érdeklődők bepillanthatnak az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a Skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is jobban megismerhetik.
A kézműves foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat.
A learatott gabonaszálakat felhasználhatják:
szalmadíszt és aratókoszorút készíthetnek rozsszalmából.
Számtalan játékudvar várja a gyerekeket, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból – olvasható a közleményben.
Szentendre, 2022. június 2. Korhű kosztümös múzeumi munkatárs a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum most megnyílt Erdély épületegyüttesének első kiállítási egységében 2022. június 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél a gyerekeknek. Székely népmesék mellett „mesés ízek és ízes mesék” várják az egész családot a múzeum színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység Kisbodaki pajtájában. A rendezvény részletes programja a Skanzen honlapján érhető el.




