Otthon

Az egri kórházba daruval emelték be a Mikulást

Volt, ahová darus kocsival, máshová az ablak alatt lopózva érkezett a Mikulás éjjel és ma hajnalban. Országszerte a legtöbb óvodában, iskolában és kórházban is meglátogatta a Mikulás a kicsiket. Joulupukki, vagyis a lappföldi Mikulás pedig az M1-en keresztül üzent a magyar gyerekeknek – számolt be a Mikulás-napi eseményekről az M1 Híradója.

Lámpásfelvonulással érkezett meg a Mikulás Hajdúszoboszlóra hétfő este, tizenhárom krampusz kísérte. A négyéves Tóth Soma is nagyon várta, még verssel is készült.

Csendben lopakodott a Mikulás kedd reggel az egyik zalaegerszegi óvoda udvarán. Volt, aki örömében alig bírt egy helyben maradni. Szinte minden óvódás és iskolás hasonlóan várta a Mikulást december 6-án reggel.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Tűzoltósági daruval érkezett a Mikulás az egri kórházhoz. Az M1 stábja éppen akkor járt ott, amikor belépett az emeleti ablakon.

A szülők szerint a tűzoltók nagy örömet szereztek azoknak a gyerekeknek, akik Mikuláskor kénytelenek kórházban lenni.

Benzingőz, nagy teljesítményű motorok és prémes sapka – elmaradhatatlan kellékei ezek a kaposvári széles út egyesület Mikulás-akciójának. Ők nehéz sorsú és beteg gyerekeket ajándékoztak meg.

Az igazi lappföldi Mikulás, a finnországi Rovaniemi városában lakó Joulupukki a koronavírus-járvány előtt nemegyszer ellátogatott már Magyarországra. Idén az M1 stábján keresztül üzent és magyarul köszöntötte a nézőket. „Kedves magyar gyerekek. Sok vidám ünnepet kívánok nektek Rovaniemiből, Lappföldről” – mondta.

A Mikulás-várás hagyománya a 10. századból ered. Szent Miklós – a történet szerint – a szegények lábbelijébe rejtett aranyat, hogy ezzel segítsen rajtuk.

A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén, december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, és ha az elmúlt évben jól viselkedtek, akkor ajándékot ad nekik.