Otthon

A magyarok nem kérnek a házi tücsökből és a rovarlisztből

Újabb rovar kapott zöld utat az Európai Bizottságtól. Ezúttal a házi tücsök felhasználását engedélyezték az élelmiszeripar számára. Ezzel együtt már négy rovar kerülhet bele az ételeinkbe. A magyar kormány a döntéssel nem ért egyet, ezért szigorítják az élelmiszerek jelölési rendeletét – hangzott el az M1 Híradójában.

Az engedélyezett rovarok már itthon is megjelenhetnek az élelmiszerek összetevőjeként. Az M1 által megkérdezett magyarok azonban nem örülnek ennek.

„Fel vagyok háborodva, mert ez olyan, nem tudom, hogy történhet ez meg?”– vetette fel a kérdést egy idős néni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint öt százaléka enne szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik attól, hogy kipróbálja.

Teljesen életidegen élelmiszer

Pedig az Európai Bizottság egyre több rovar esetében engedélyezi, hogy az élelmiszeriparban fehérjeforrásként használják. Legutóbb, január elején a házi tücsök került fel a listára, de itt szerepel már a közönséges lisztbogár, a keleti vándorsáska és az alombogárlárvák is.

Problémás lehet, hogy allergiás reakciót is kiválthat a rovarok fogyasztása. A dietetikus azt mondja, a rovarok is okozhatnak allergiát, főleg azoknál, akik kagylókra és rákfélékre is érzékenyek. De nagyobb gond, hogy az európaiak számára teljesen életidegen a rovar, mint élelmiszer.

„A táplálkozási szokásokon, tradíciókon alapul tehát egész Európában a rovarevés, az nem egy hétköznapi cselekedett. Tehát nem ugyanolyan, mintha megennénk, mondjuk egy sertéspörköltet vagy egy jó kis rakott krumplit, vagy egy grillezett zöldséget például. Hosszú évtizedeknek kell vagy kellene eltelni ahhoz, hogy azt hiszem a rovarok teljesen beépüljenek az étkezésünkbe, a mindennapjainkba”

– érvelt Antal Emese dietetikus.

Nem szorulunk rá a kukacevésre

Az Európai Bizottság azzal indokolja a döntést, hogy a rovarok környezetterhelő hatása kicsi, viszont nagyon jó fehérjeforrást jelentenek.

A magyar kormány szerint azonban erre nincs szükség, mert van elég alapanyag, éppen ezért a rovarok élelmiszerként történő felhasználását sem támogatja.

„Sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani sem az országban, sem az egész Európai Unióban. A magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk. Nem szorulunk rá a kukacevésre”

– magyarázta Nagy István agrárminiszter.

Nagy István bejelentette: az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét. Úgy, ahogy például az allergéneket is vastagon szedett betűvel kell feltüntetni a csomagolásokon, azt is jelezni kell a jövőben, ha a termék rovarokat tartalmaz. Mindezt jól látható módon, sőt az ilyen termékeket elkülönítve kell majd tárolni a boltok polcain.