Aki látott már gyönyörű ruhadarabokat, amelyeket molyrágta lyukacskák mintáztak, egy életre nem felejti el azt a keserű szájízt, amit akkor érzett. A ruhamolyfélék – egészen pontosan azok állandóan éhes lárvái – imádják ezeket a tápláló és zamatos alapanyagokat, amelyek a mai világban igazán különlegesnek számítanak, és sajnos nem is kifejezetten olcsó darabok.

(Fotó: illusztráció pexels.com)
A molyok általában a nyugalmat szeretik, ahol petéiket biztonságban tudhatják. Ezért is érdemes fészküket keresve molyfejjel gondolkozni, és eldugott helyekre is bekukkantani: a szekrények mögé, nehezen hozzáférhető polcok magaslatainál. Télen különösen fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk is, a molypeték ugyanis kifejezetten kedvelik a magas páratartalmat, amely a téli fűtésszezonban rendszeresen előfordul a lakásban.
A peték nagyon szívósak: ha nem megfelelőek a körülmények, akár nyolc hónapig is képesek koplalni, így a molyok fejlődése sokáig elhúzódhat.
Ha féltjük a ruháinkat, próbálkozhatunk ugyan a levendulával, de a molyok az elmúlt időszakban hozzászoktak ehhez az ősi praktikához, és ma már sokkal kevésbé hatja meg őket a növény molyűző tulajdonsága, mint néhány évtizeddel korábban.
Amit tehetünk:
- tisztán tartjuk a lakás minden szegletét, a bútorok mögötti részeket is,
- rendszeresen szellőztetünk kereszthuzattal,
- rendszeresen szellőztessük ki a szekrényünket, pakoljuk át a ruháinkat,
- a levendulánál is erőteljesebb illatokat, mint a rozmaring, az eukaliptusz, a cédrus vagy a szantálfa használjunk.