Otthon

A legszebb és legdrágább ruháink nagy veszélyben vannak – Rajzanak a ruhamolyok

Ha az életünket megkeserítő "nemszeretem" állatokat kellene felsorolni, a molylepke valószínűleg az első 10 között lenne. Pedig ő csak finom falatokra vágyik, mint a gyapjú, a kasmír, a moher vagy a selyem. Pont, amiért mi is odáig vagyunk. Rajzásuk áprilistól szeptemberig tart. Itt az ideje védekezni ellenük, mielőtt késő lenne.

Aki látott már gyönyörű ruhadarabokat, amelyeket molyrágta lyukacskák mintáztak, egy életre nem felejti el azt a keserű szájízt, amit akkor érzett. A ruhamolyfélék – egészen pontosan azok állandóan éhes lárvái – imádják ezeket a tápláló és zamatos alapanyagokat, amelyek a mai világban igazán különlegesnek számítanak, és sajnos nem is kifejezetten olcsó darabok.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A molyok általában a nyugalmat szeretik, ahol petéiket biztonságban tudhatják. Ezért is érdemes fészküket keresve molyfejjel gondolkozni, és eldugott helyekre is bekukkantani: a szekrények mögé, nehezen hozzáférhető polcok magaslatainál. Télen különösen fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk is, a molypeték ugyanis kifejezetten kedvelik a magas páratartalmat, amely a téli fűtésszezonban rendszeresen előfordul a lakásban.

A peték nagyon szívósak: ha nem megfelelőek a körülmények, akár nyolc hónapig is képesek koplalni, így a molyok fejlődése sokáig elhúzódhat.

Ha féltjük a ruháinkat, próbálkozhatunk ugyan a levendulával, de a molyok az elmúlt időszakban hozzászoktak ehhez az ősi praktikához, és ma már sokkal kevésbé hatja meg őket a növény molyűző tulajdonsága, mint néhány évtizeddel korábban.

Amit tehetünk:

  • tisztán tartjuk a lakás minden szegletét, a bútorok mögötti részeket is,
  • rendszeresen szellőztetünk kereszthuzattal,
  • rendszeresen szellőztessük ki a szekrényünket, pakoljuk át a ruháinkat,
  • a levendulánál is erőteljesebb illatokat, mint a rozmaring, az eukaliptusz, a cédrus vagy a szantálfa használjunk.