Otthon

Öblítő házilag

A bolti öblítők puhává és illatossá teszik a ruhákat, de sajnos gondot is okozhatnak. Például allergiás reakciót válthatnak ki.

De nem csak a bőrünkkel érintkezve okozhatnak problémát az öblítők. Télen például, amikor a zárt szobába teregetjük a kimosott ruhákat, az öblítőből a levegőbe kerülő anyagok irritációt okozhatnak a légutakban. Arról nem is beszélve, hogy a bolti öblítők nem éppen olcsók.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

De nem kell lemondanunk a puha és illatos ruhákról. Ha mégis spórolni szeretnénk rajtuk, és elkerülni az esetleges kellemetlenségeket, készítsünk otthon ruhaöblítőt a mosáshoz.

A sokoldalú ecet kiváló ruhák öblítésére, önthetjük hígítva a mosógép öblítőtartályába, és még a vízkőtlenítést is megoldja. De visszatérve a ruhákra: az öblítés során puhává, lággyá varázsolja a ruhákat, törölközőket és egyéb textíliákat, továbbá megakadályozza, hogy a mosószer a szálak közé ragadjon. Felfrissíti a textíliákat, és segít megőrizni a színüket.

Attól sem kell tartani, hogy ecetszagúak lesznek a ruháink, hiszen száradás közben az ecet illatanyagát elvesztik a ruhák.

Ha azonban mégis illatos ruhákat szeretnénk, a felhígított ecethez csöpögtessünk illóolajat – a legjobb a levendulaolaj vagy valamelyik citrusféle –, és máris illatosak lesznek a kimosott holmik.

A pontos öblítőrecept

Fél deciliter vízhez fél deciliter ecetet keverjünk, majd csöpögtessünk bele illóolajat – ízlés szerint. Keverjük össze az így kapott  folyadékot, majd öntsünk a mosógép öblítőtartályába. A többit bízzuk a masinára.

Az így öblített ruhák szépen illatoznak majd.