Otthon

Trükkök a hőség ellen

Bár a nyár szokatlanul hűvösen indult, ez még nem jelenti azt, hogy elkerül minket a kánikula. Mindenki igyekszik hűvösen tartani az otthonát, hogy a kinti meleg elől legyen hová menekülni. A klímát sokan inkább mellőznék a lakásukból. De mit tehetünk akkor a belső hőmérséklet befolyásolásáért?

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A légkondicionálók kényelmes megoldásnak tűnhetnek, de egyre többen szeretnék más módon hűteni a lakásukat. Egyrészt a berendezés beszerzése és működésbe helyezése is egy kisebb vagyonba kerül, másrészt van, aki nem bírja a mesterségesen klimatizált levegőt. Egyeseknél allergiás reakciókat vált ki, mások könnyen náthásak lehetnek még július közepén is. Az anyukák féltik a csecsemőket az erős hideg levegőtől, a nagyobbakat pedig a levegőben lévő baciktól. Ugyanakkor azt is be kell ismernünk, hogy az sem megoldás, hogy a nyár során a saját házunkban is szaunát működtetünk. A laktér hűtése légkondi nélkül sem lehetetlen. Némi logikus gondolkodás, esetleg egy kis kreativitás csodákra képes, megőrizhetjük a kellemes levegőt, és még a pénztárcánk sem ürül ki.

Hűvös otthon egyszerűen

A legalapvetőbb hűtési technikákkal mindannyian tisztában vagyunk. Az egyik bevált módszer az éjszakai szellőztetés. Bár napközben érdemes zárva tartani a nyílászárókat, éjszaka érdemes kinyitni az ablakokat és az ajtókat. Egyrészt kellemes levegő járja át a házat, másrészt a huzat kiviszi az állott levegőt, ami napközben a lakásra telepedett. Ez persze csak akkor jó megoldás, ha nem vagyunk érzékenyek az erős levegőmozgásra. Napközben érdemes leengedve hagyni a redőnyöket és besötétíteni a házat, hiszen a szakemberek szerint így 30%-kal kevesebb hő jut be a lakásba, mint ha fénnyel árasztjuk el a tereket.

Sok háziasszony a frissen mosott ruhákat és ágyneműket teregeti szét a lakásban, remélve, hogy ezzel is hűl a levegő. Ennél azonban létezik egy sokkal okosabb megoldás az ágyneműk tekintetében. A nyári kánikula idejére érdemes beszerezni pamuthuzatokat, mivel ezek nem zárják magukba a levegőt, könnyebben lélegeznek, és egész egyszerűen hűvösebbek maradnak, mint egy flanel ágynemű. És ha már az ágyneműknél tartunk, érdemes lehet beszerezni néhány hajdinapárnát, mivel ezek az éjszaka folyamán nem tartják magukban a testünk hőmérsékletét, így az éjszakák is zavartalanok lehetnek.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Technikai trükkök a hőség ellen

A legtöbben abban a tévhitben élünk, hogy a ventilátorok kevésbé hasznosak, mint a légkondicionálók. Némi leleményességgel a maximumot hozhatjuk ki belőle. Ha megtöltünk egy tálat jéggel, és a ventilátorunk elé helyezzük, akkor hasonló eredményt érhetünk el, mint a klímával. Egyesek ezt már továbbfejlesztették, és egy műanyag vödör és egy kisebb készülék segítségével varázsoltak hűvöset a lakásba. Ha akad otthon egy nagyobb műanyag vödör, akkor érdemes néhány lyukat vágni az oldalára, illetve a tetejére egy akkorát, amely illeszkedik egy kis ventilátor méretéhez. A vödröt töltsük meg jéggel, a tetejére helyezzük el a hűtő készüléket és az oldalsó lyukakon át már működésbe is lép a homemade klíma. Nincs hozzá szükség sok mindenre, ráadásul olcsóbb is, mint a falra szerelt szerkezetek. Egyedül arra kell figyelni, hogy a jeget cseréljük ki, ha már túlzottan felmelegedett.

Ezenkívül azzal is csökkenthetjük a belső hőmérsékletet, ha napközben csökkentjük az elektronikai eszközök használatát, vagy legalább minimalizáljuk azokat (például asztali számítógép helyett használjunk tabletet). Szintén házi praktika és a háziasszonyok használják is, ha tudják, hogy mellőzzük a benti főzést. Ilyenkor érdemes a szabadban grillezni vagy bográcsozni. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen ételeket készítünk. Válasszuk azokat, melyeknek az elkészítése nem igényel sok időt, és a kánikulában mellőzzük a sütő használatát.

Külső árnyékolás

Talán kevesen tudják, de a külső árnyékolás sokkal többet ér, mint a belső. Egy napárnyékoló vagy egy zsalugáter sokkal jobb eredménnyel jár, mint ha az árnyékolás már a szobában történnék, redőnyökből pedig a kifelé billenőt érdemes választani. A külső árnyékolás 60-70 százalékkal csökkenti az ablakon bejövő hősugárzást. Választhatunk hővisszaverő fóliát is az ablakunkra, de ennek a használatát jó, ha alaposan megfontoljuk, ugyanis bár a meleggel szemben rendkívül hatékony lesz, de valamivel kevesebb fényt enged majd be a házba.
Némi odafigyeléssel és kreativitással megspórolhatjuk a klíma árát, és mégis garantált, hogy a kánikulában sem lesz elviselhetetlen a meleg a zárt terekben.