Otthon

Szőnyegtisztítási praktikák váratlan balesetek esetére

A legjobban féltett, legszebb szőnyegeddel is történhet váratlan baleset – ilyenkor jól jön pár praktika, melyek segítségével otthon is ki tudod szedni a foltokat.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

1. Ha kávéfoltos lett a kedvenc szőnyeged – Az első gondolatod valószínűleg az, hogy „te jó ég, ez ebből sosem fog kimenni”, vagy pedig az, hogy mindjárt elsírod magad. De ne félj, van megoldás: önts a foltra egy kis sört. Az italban lévő szénsav ugyanis oldja a szennyeződést, amit utána egy szappanos vízbe mártott ronggyal érdemes jó alaposan átdörzsölni (ha kell, többször is). Száradás után olyan lehet a szőnyeged, mint újkorában!

2. Olajos szennyeződések – Csak képzeld el a következőt: a gyerkőc rábeszél, hogy hadd egyen a tévé előtt, de egy pillanattal később már „valaki, valami titokzatos módon” fel is borítja a tányért, a rántott hús és a sült krumpli pedig egyenesen a szőnyegen köt ki… ha ez valaha is megtörténne, csak fújj borotvahabot a foltokra, hagyd egy kicsit állni, majd szappanos vizes ruhával töröld át.

3. A vörös bor esete a legszebb szőnyegeddel – Egy másodperc töredéke alatt megeshet, akár vendégségben, akár egy sorozatnézős estén a pároddal, hogy borfolt kerül a legszebb szőnyegedre. Mit tehetsz? Először is: ne ess kétségbe. Másodszor, ha friss a folt, egy kis szénsavas ásványvíz is elég lehet, hogy kiszedje, ha viszont már ott van egy ideje, akkor forró tejjel próbálkozz. Ez nem hagy nyomot a kárpiton, és nem szedi ki a színét, a foltot viszont segíthet eltüntetni.

+1: Mire jó a macskaalom – A profik szerint borfoltot és olajos szennyeződést is eltávolíthatsz a segítségével. Ha bor került a szőnyegedre, fél centi vastagon önts macskaalmot a szennyeződésre, majd egy kis időre súlyozd le valamivel, aztán porszívózd fel az alomdarabkákat – velük együtt a foltnak is ki kell jönnie.