Otthon

Kertészkedési kisokos

Ha eddig járatlanok voltunk a kertészkedés világában, de szeretnénk ennek a gyönyörű hobbinak hódolni, fontos, hogy ne fogjunk hozzá meggondolatlanul. Hamar elveheti a kedvünket, ha egyből felássuk az egész kertet, aztán nem látjuk munkánk gyümölcsét. Fontoljuk meg az alábbi néhány tippet, és a sikerélmény garantált!

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Kezdjük kicsiben

Fontos, hogy apró lépésekkel kezdjük – jelöljük ki kertünk egy kis szegletét, amin aztán elsajátíthatjuk az alapokat. Kisebb területet könnyebb gondozni, és tökéletesen elég arra, hogy megtanuljuk a gyomlálás, az ültetés, a permetezés és a növényvédelem alapjait. Amikor már magabiztosak vagyunk ezekben, kiterjeszthetjük kertecskénk határait.

Komposztáljunk

Kerítsünk el egy komposztos sarkot valahol a kertben, ahol nincs annyira szem előtt, és a közlekedésben sem zavar minket. Ezt elkészíthetjük mi magunk is, vagy készen is vehetjük kertészeti szaküzletekben. Minden évben egyszer terítsük be vele vékonyan a veteményesünket – növényültetésnél keverjük össze a termőfölddel, fűmagvetésnél pedig fedjük be vele a pázsitot.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Mulcsozzunk

A mulcsozás talajtakarást jelent, és rengeteg jótékony hatása van: meggátolja a gyomnövekedést, megtartja a talaj nedvességét és stabilizálja annak hőmérsékletét. A legnépszerűbb mulcs a fenyőkéreg, amivel kb. 5 cm vastagon kell befedni a földet.

Locsoljunk megfelelően

Ahelyett, hogy sokszor locsolnánk rövid ideig a kis kertünket, inkább áztassuk el napi egyszer, amivel a mélyen futó gyökerek is vízhez juthatnak. A növények szempontjából a kora reggeli locsolás az ideális, hiszen így a leveleik meg tudnak száradni napközben, megelőzve ezzel a gombásodást.