Otthon

Szőnyeg nélkül egészségesebb élni

Régen az emberek nyáron mindig felszedték a szőnyegeket. Akkor azt mondták azért, mert így kevésbé kopnak, s azért is, mert szőnyeg nélkül hűvösebb a lakás.

Mert akkor valóban drágák voltak a többnyire kézzel csomózott keleti szőnyegek. Vigyázni kellett rájuk. Manapság rengeteg színes, vidám, kedves szőnyeget kapni, elfogadható áron. Sajnos azonban ezek a műanyag szálból készült szőnyegek mágnesként vonzzák a port, a poratkát, a polleneket és a penészgombák spóráit.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Ráadásul azok az impregnáló anyagok, amelyekkel a szőnyegeket bevonják, illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki magukból. A szőnyegpadló latex fonákja, és a habszivacs alátétek szintén mérgező gázokat bocsáthatnak ki. Ezért nagyon fontos, hogy ha új szőnyeget, vagy szőnyegpadlót vásárolunk, szellőztessük néhány napig, mielőtt leterítjük. Ha új szőnyeget veszünk, válasszunk természetes anyagból, pamutból, gyapjúból, szizálból készítettet.

Szőnyeget tisztítani a legjobban gőzzel lehet, esetleg takarítógéppel. A régi nemes szőnyegeknek jót tesz, ha egy vödör vízbe egy-két kanál ecetet teszünk, s ezzel átkeféljük. Az ecetes víztől fényesebb lesz, és a benne lévő atkák is elpusztulnak. Ha tisztítóba adjuk, mondjuk meg, hogy ne illatosítsák, ne molyirtózzák. S hazavitele után szellőztessük, mielőtt felrakjuk.