Otthon

A kertészkedés csodákat tesz a szervezetünkkel

Könnyű legyinteni arra, hogy a kertészkedés felér az igazi testedzéssel, egészen addig, amíg kezünkbe nem fogjuk a kapát, és neki nem veselkedünk... A tapasztalt kertszépítők pontosan tudják, hogy egy-egy délutáni kerti munka olykor milyen izzasztó tud lenni! De nemcsak fizikai, hanem mentális szinten is jó hatásai vannak ennek a hobbinak.

Fitten és egészségesen tart

Szakértők szerint a kardiovaszkuláris rendszerre, az izmokra, valamint a csontokra is jó hatással van a kertészkedés. Ez a tevékenység az úgynevezett mérsékelt intenzitású fizikai aktivitások közé tartozik, így tökéletes arra, hogy rendszeres gyakorlásával lekússzon néhány felesleges kiló, és megerősödjenek az izmok. Napi 30 perc kertészkedés heti ötször felmérések szerint képes csökkenteni a szívbetegségek, a II-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát, valamint lassíthatja a csontritkulás folyamatát.

Forrás: Unsplash/Benjamin Combs

Forrás: Unsplash/Benjamin Combs

Enyhítheti a krónikus fájdalmat

Az ízületi sérülés, ízületi fájdalmak ellen is hatásos lehet a rendszeres kertészkedés, szakértők szerint szinte felér egy rehabilitációs terápiával. A mozgás oldja az ízületek merevségét és beindítja az ízületi folyadék termelődését, ami enyhíti a fájdalomérzetet. Mindemellett a finommotorikus képességeket, valamint a szem-kéz koordinációt is fejleszti. Fontos azonban, hogy ha súlyos, krónikus betegséggel küzdünk vagy abból lábadozunk, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mielőtt bármilyen fizikai aktivitásba kezdenénk.

Oldja a stresszt, enyhíti a szorongást

A mérsékelt fizikai aktivitást igénylő mozgások már önmagukban is képesek csökkenteni a stressz-szintünket, a kertészkedésnek azonban van egy pluszelőnye is: a természetben, zöld környezetben töltött idő csillapítja az idegrendszert és megnyugtatja a csapongó elmét.