Otthon

Bútorok albérletre tervezve

Egyre többen laknak albérletben, hiszen sokan költöznek munkahely- vagy iskolaváltás, családi állapot változása miatt és bérelnek lakást. A lényeg az, ha hosszabb vagy rövidebb időt töltünk albérletben, akkor bizony nem árt, ha szert teszünk néhány multifunkciós bútorra, vagy éppen a már meglévő darabjainkra kezdünk más szemmel nézni. Tippek albérletezőknek!

A hosszú távú lakáskiadás itthon még nem annyira elterjedt, és bizony, akik albérletben laknak időről időre, néhány évente költözni kényszerülnek. Persze az is igaz, ha albérletben lakunk, akkor könnyebben válthatunk az igényeinknek megfelelő lakásra, így sokszor az albérlők saját akaratból költöznek, mert bővült a család, mert munkahelyet váltottak, vagy bármilyen más okból kifolyólag. De az, hogy miért kell költözni azon a tényen nem változtat, hogy néhány évente új és újabb tereket kell berendezniük a bérlőknek. Minden lakás mérete, kialakítása, elrendezése más és más, sőt az egyes bérelhető kéglik felszereltsége is eltérő. Éppen ezért más és más bútorokra van az egyes terekben szükségünk. Ahelyett, hogy a bútorpalettánk nagy részét lecserélnénk egy-egy költözés során, inkább alakítsuk a már meglévőket a terek adottságaihoz. Jó, de hogyan?

Fotó: iStock.com/ InaTs

Például az új lakásban van hely a franciaágy mellett éjjeliszekrénynek? Akkor legyen a vendéghokedliből éjjeliszekrény, de ha arra van szükségünk, akár lerakóasztalként is használhatjuk a hokedliket. Éjjeliszekrénynek egyébként a gyerek kinőtt fellépőjét is alkalmazhatjuk, ebből előrelátóan érdemes egy szebb, fa kivitelezésű modellt vásárolni.

Egyik helyen tároló, másik helyen kisbútor

A régi lakásban volt egy hatalmas gardrób, most meg azt se tudjuk, hova akasszuk a ruháinkat? Egy mobil ruhaállvány segíthet ezen, de ugyanúgy megoldhatja azt a problémát is, ha nem tudjuk az előszobában a kabátokat hova akasztani. Egy ruhaállvány könnyű és szétszedhető, így használaton kívül sem foglal sok helyet.

Nem árt, ha beszerzünk egy stramm, mutatós konyhai zsúrkocsit, ami bármilyen konyhában, étkezőben, de akár az előtérben is jól jöhet, ha kisebb pakolófelületre van szükségünk.

Egy szétszedhető rácsos tároló a fürdőben tehet jó szolgálatot, ha a törülközőket szeretnénk tárolni, de hasonlóan hasznos lehet a konyhában is. A rácsos tároló előnye, hogy ha nincs rá szükségünk, szétszedhetjük, és kis helyen tárolhatjuk.

Ha van egy paravánunk, akkor könnyen leválaszthatunk helyiségeket, ha nem is teljesen, de jelzésértékűen mindenképpen. Hasznos lehet például, ha a nappaliban kell kialakítanunk a hálót.

Szeretnénk dolgozórészt kialakítani? Vásároljunk íróasztal helyett konyhai asztalt, így azt, ha népes vendégsereg érkezik, akkor az étkezőasztallal egyesítve sok embert is vendégül láthatunk. De vendégség esetén a kis helyet foglaló, összecsukható székek is jó szolgálatot tehetnek, ha pedig van teraszunk, ott is tarthatjuk őket.

Végül pedig mindenképpen szerezzünk be erős, műanyag és szép tárolódobozokat, mert az egyik lakásban a konyhában, a másikban a fürdőben, a harmadikban pedig a hálóban nem lesz elég tárolóbútor a cuccainknak. Ilyenkor pedig jól jönnek a dobozok, amikben átmenetileg rendszerezhetjük a holmikat.