Otthon

160 ezerrel több gyermek született Magyarországon 2011 óta

Csaknem 160 ezerrel több gyermek született itthon 2011 óta – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Szakértők szerint a javuló tendencia a kormány családtámogatási rendszerének köszönhető: a szülők ugyanis nagyobb biztonságban érzik magukat, ezért több gyermeket mernek vállani. Egyebek mellett ez a témája az idei demográfiai csúcsnak is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Az Eurostat adatai szerint 2010 és 2021 között itthon nőtt a legnagyobb mértékben a termékenységi arányszám az európai unión belül – több mint 25,5 százalékkal –, megelőzve ezzel Csehországot, Romániát és Lettországot például.

Több országban például Máltán és Luxemburgban és több északi államban pedig nemhogy nőtt, még jelentősen csökkent is ez a szám. Finnországban a legrosszabb ez az arányszám.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Több gyermek született

Márpedig a termékenység növekedése a gyermekszületésekre is kihat. Itthon százhatvanezerrel több baba született 2011 óta – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból és a házasságok száma is jelentősen nőtt.

„A teljes termékenységi arányszám majdnem harminc százalékkal javult, nem érkeztünk még meg oda, ahová szeretnénk, ami a célt jelentené, de ezek a számok önmagukért beszélnek, ráadásul még 2022-ben is meghaladja az EU-s átlagot az ezer főre jutó születések száma Magyarországon” – magyarázta Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Családbarát ország

Szakértők szerint az egyre javuló demográfiai adatok a kormány családtámogatási rendszerének köszönhetők – amely mostanra Európa-szerte ismert és elismert.

Ezt igazolja az idei demográfiai csúcs. A kétnapos rendezvényre a világ minden tájáról érkeztek szakértők, kutatók és politikusok azért, hogy megismerjék hazánk családpolitikáját. Ugyanakkor a program arra is remek alkalom lehet, hogy elinduljon egy közös gondolkodás arról, hogyan lehet a fiatalokat gyermekvállalásra ösztönözni világszerte.