Otthon

Bodrogi Gyula is átvehette a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet a jótékonysági vadászat népszerűsítéséért

Tizenkilenc vadász, köztük Bodrogi Gyula, a nemzet színésze vehette át szerdán Budapesten a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet, amellyel minden vármegyéből egy olyan vadászt tüntetnek ki, aki kimagasló erőfeszítést tett a jótékonysági vadászat népszerűsítéséért és sikeréért.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében tartott ünnepségen Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a Széchenyi-emlékérem a vadászati kultúra legértékesebb elismerése, amelynek legfontosabb aspektusa az erkölcsi értéke.

Budapest, 2023. november 8.
Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színmûvész, a nemzet színésze, az egyik díjazott (k), miután átvette elismerését Fejes Lászlótól, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetõjétõl (b) és L. Simon László írótól (j) a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmek átadásán a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban 2023. november 8-án.
MTI/Mónus Márton

Valójában ez az, ami túlmutat mindenen. Önzetlennek lenni, az időnket, a pénzünket, egyszóval a javainkat áldozni, beteg gyerekeknek segítő kezet nyújtani az adományozás által, s mindeközben a közjót szolgálni” – fogalmazott Fejes László.

Hangsúlyozta:

a magyar vadásztársadalom 170 millió forintot adományozott a jótékonysági vadászatokon keresztül a magyar egészségügy számára és 23 kórház gyerekosztályát támogatta ezidáig országszerte.

A támogatásból vásárolt 286 innovatív, hiánypótló eszköz 150 ezer gyerek gyógyításához járult hozzá.

Kiemelte, hogy az OJV létrehozott egy adományvonalat is (hívószáma: 13613), amellyel hívásonként és sms útján 1000 forinttal támogathatják jótékonysági munkájukat.

L. Simon László író rámutatott: a jótékonysági vadászat arról szól, hogy milyen emberek vagyunk. Mint mondta, a nem etikus vadászok csak szórakozásnak és nem szenvedélynek tekintik a vadászatot, nem jótékonykodnak. „Sok apró dolgot lehet kiszűrni a vadászat közben, ami az emberi minőséget, az élethez való hozzáállást tükrözi” – hangsúlyozta.

Az idén gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet kapott a Nógrád vármegye vadászai közül kitüntetett Bodrogi Gyula mellett Koncz István (Bács-Kiskun), Móri Richárd (Baranya), Bálint Elek (Békés), Lévai István (Borsod-Abaúj-Zemplén), Hevér Zsolt (Csongrád-Csanád), Schmidt József (Fejér), Vadon László (Győr-Moson-Sopron), Mecsei Dezső (Hajdú-Bihar), Garamvölgyi Tamás (Heves), Szatmári Zoltán (Jász-Nagykun-Szolnok), Strausz László (Komárom-Esztergom), Lakatos Anna (Pest), Varga Zoltán (Somogy), Galambos Róbert (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Zsikó Zoltán (Tolna), Kondora Bálint (Vas), Zsegraics Pál (Veszprém) és Kele Lajos (Zala).

Mint a díjátadó ünnepségen elhangzott,

a jótékonysági vadászat hagyománya 2019-ben vált országos szintűvé, és ezt követően, 2020-ban alapította a Széchenyi-emlékérmet az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. (OJV).

A cél az volt, hogy az évente december 27-én megrendezendő jótékonysági vadászatok legönzetlenebb szereplőjét a karitatív programhoz méltó módon ismerhessék el. Magyarország valamennyi vármegyéjében megrendezik az országos jótékonysági vadászatot, ezért 19 kitüntetést adnak át évente. A színezüst emlékérmet Pogány Gábor Benő szobrászművész készítette.