Otthon

Mit tegyünk a szobanövényekkel télen?

A tél a legnehezebb időszak szobanövényeink számára: mivel legtöbb a trópusokról származik, érthető módon rosszul viselik a száraz, hűvösebb levegőt. Ilyenkor nekik is extra gondoskodásra van szükségük.

Pára

Ha tehetjük, naponta egyszer párásítsunk a virág körül, egy szórófejes palack langyos vízzel megtöltve pont elég. Emellett helyezzünk egy tálkába vizet a radiátor vagy a fűtőtest tetejére, nemcsak a virágoknak, de nekünk is sokkal jobb lesz a közérzetünk tőle. Sőt ilyenkor a párakedvelőket tegyük a legpárásabb helyiségbe, akár a fürdőszobába.

Fény

Nekünk, embereknek is legnehezebb télen a fény hiánya, csakúgy, mint növényeinknek. Ezért tegyük őket minél közelebb az ablakhoz, sőt, az sem baj, ha kitesszük őket a kissé hűvösebb téli konyhába, lépcsőházba, vendégszobába, vagy bárhová, ahol a legtöbb fény éri. Bármily meglepő is, de a hideget jobban tűrik, mint a fénymentes közeget. Sőt, a hűvösben lelassul az anyagcseréjük, téli üzemmódba kapcsolnak. Ám ha nem tudjuk megoldani a fényutánpótlást, akkor beszerezhetünk kifejezetten növényeknek készített lámpát, mely kitűnő alternatívája a természetes napfénynek.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Meleg

Arra is figyeljünk, hogy a fűtési szezontól kezdve ne pakoljuk a növényeinket a radiátor közelébe, még a pálmákat se. Az a biztos halál a számukra.

Locsolás

Általánosságban minden növényre igaz, hogy télen kevesebb vizet igényelnek, ezért öntözzük őket ritkábban, s mindig ellenőrizzük a földet, szükséges-e már az utánpótlás. Tavasszal pedig majd ültessük át és metsszük vissza őket.