Otthon

Mi a hófehér és gyűrődésmentes függöny titka?

Egy jól bevált házi praktika, ami jól jöhet a tavaszi nagytakarításnál.

Nyugodt szívvel ki merjük jelenteni, hogy valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlenek, akik nem szeretnek vasalni. Különösen akkor nehéz rávenni magunkat erre, amikor a vasalni való ruhák végeláthatatlan módon tornyosulnak előttünk és el sem tudjuk képzelni, hogy egyszer elfogy majd az összes és szépen összehajtogatva várják a sorsukat a szekrény polcain. És ezt a látványt olykor még tetézik a függönyök is.

De ennek vége, már ha beválik a házi praktika, amit mindenképp érdemes kipróbálni, nincs sok vesztenivalónk. Nézzük is, mi ez a nagy titok.

(Fotó: illusztráció pixabay.com)

Először is érdemes észben tartani, hogy a függönyöket ajánlott kirázni, kiporolni, mielőtt kimossuk őket, Ráadásul érdemes előáztatni is azokat – hiszen mindenki káprázatos fehér színben ragyogó függönyöket szeretne látni az ablakain. Nos, az előmosáshoz érdemes otthoni fehérítőt használni és nem boltit, mert a vegyszerek gyakran roncsolják a függönyök finom anyagát. Ilyen otthon, szinte minden háztartásban megtalálható fehérítőszer a szódabikarbóna, a só és az ecet is.

A mosás

Mikor végeztünk az előáztatással, kissé nyomkodjuk meg a függönyöket, majd – és most jön a trükk! – hajtogatva tegyük a mosógépbe azokat. És az anyagától függően 30–45 fokon mossuk, tévhit, hogy csak akkor lesz tökéletesen fehér, ha magas hőfokon mossuk. És még egy ötlet: állítólag ha a mosógép dobjába sütőport szórunk, még fehérebbek lesznek a függönyeink!

Lassan végzünk, de még hátra van a centrifugálás: ezt kis fordulatszámon tegyük. A szárítógépre pedig még csak ne is gondoljunk, hiszen a függönyök anyaga annyira finom és érzékeny, hogy kár kitenni a a magas hőfokon kezelésnek! Ha kivettük a mosógépből a függönyöket, akasszuk vissza azokat a karnisra, majd ott megszáradnak. Vasalni meg úgysem kell. Készen is vagyunk!