Otthon

Álmunk: a pormentes otthon

A portörlés a világ egyik legutálatosabb dolga. Néhány ötlet hoztunk arra, hogyan győzhetjük le a mindent elárasztó és állandóan újratermelődő porcicákat.

A portörlés az egyik legutálatosabb dolog, hiszen a por folyamatosan újratermelődik, a takarításnak pedig így soha nem lesz vége. Arról már nem is beszélve, hogy a por a lakásban felhalmozódva komoly betegségekhez is vezethet, mint például az asztma.

(Fotó. illusztráció unsplash.com)

  • Talán viccesnek tűnhet az első pont, pedig ez az egyik legalapvetőbb tipp. Ahhoz, hogy ne legyen kosz a lakásunkban, ne engedjük be a port a lakásba. Ez pedig legnagyobbrészt a cipőnkkel jut be az otthonunkba, így elképesztő fontos, hogy legyen egy lábtörlőnk, amivel mérsékelhetjük a kosz mennyiségét.
  • Az ajtó után értelemszerűen az ablak az a „forrás”, ahol leginkább a por bejuthat a lakásunkba. Figyeljünk tehát arra, hogy ne hagyjuk túl sokáig nyitva az ablakot, és ha tehetjük, akkor inkább csak bukóra nyissuk ki.
  • Ha van kisállatunk, például cicánk, akkor ők rengeteg port hordhatnak be a lakásba, nemcsak a mancsaikon, de a szőrükön, ezen szőrök elhullajtása pedig még tovább rontja a helyzetet. Érdemes gyakran fésülgetni az állatunk szőrét, így a por nagy részétől is hatásosan meg lehet szabadulni.
  • Portörlés közben mindig fentről lefelé haladjunk, így nem kell többször átmennünk egy területen.
  • Érdemes valamilyen védőborítást tenni a szövetbútorainkra, ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy teljesen magukba szívják a port. Így ha takarításra kerül a sor, akkor elég a kanapéra rátett takarót bedobnunk a mosógépbe, így pedig nemcsak időt spórolunk, de egy szempillantás alatt portalaníthatjuk a felületet.

(Fotó. illusztráció unsplash.com)