Otthon

Harcoljunk ételekkel a pajzsmirigybetegség ellen

Sajnos egyre többen küzdünk pajzsmirigy-problémákkal. A betegség egyik leggyakoribb formája a pajzsmirigy-alulműködés. A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait. Alulműködés esetén a szervezet lassítja az anyagcserét, ez pedig elhízáshoz vezethet.

Ugyanakkor a betegség kihathat akár a szellemi teljesítményünkre is. A diagnózist persze jobb, ha a tünetek alapján nem mi magunk, hanem az orvos állítja fel. Ezután következhet a kezelés. Ha nincs nagy eltérés, akár megfelelő táplálkozással is segíthetünk visszaállítani az egyensúlyt. Elsősorban érdemes jódtartalmú ételeket, italokat magunkhoz venni. Fogyaszthatunk jódozott konyhasót, jódozott ivóvizet vagy jodid tablettát. De vajon ilyen betegség esetén mit érdemes fogyasztanunk?

Fotó. Pixabay/CCO Public Domain

Fotó. Pixabay/CCO Public Domain

Gyógyteák

A pajzsmirigy-problémák kezelésére ajánlott kiegészítőként a galajtea. Ugyanakkor kifejezetten alulműködés esetén érdemes csalánból készült gyógyteát fogyasztani.

A hal a legfontosabb

Ha sok halat eszünk, akkor azzal is megfelelő mennyiségű jódot juttathatunk a szervezetünkbe. Érdemes elsősorban a tengeri halakra fókuszálni. Kitűnő választás a hering, a lazac, és természetesen a tőkehal is.

Japán konyha

Érdemes a japán konyha tengeri finomságait fogyasztani. Bár nem olcsó, néha megengedhetjük magunknak, hogy betévedjünk egy-egy szusibárba. A halak mellett különösen ajánlott az alga vagy a hínár.

Torma, kesudió, brokkoli

Ki gondolná, hogy a torma nemcsak rendkívül jó immunerősítő, de pajzsmirigy-betegségek esetén is ajánlott fogyasztani. A jódban gazdag kesudiót szintén nem szabad megvonni magunktól. Egyszerre nassolhatunk és még az egészségünknek is jót teszünk. Talán az egyik legmagasabb jódtartalommal rendelkező zöldség a brokkoli. Étrendünkből semmiképp se hagyjuk ki!