Otthon

Mi alapján válasszunk szőnyeget?

A szőnyeg otthonunk egyik legfontosabb, leginkább időtálló darabja. Mit tehetünk, hogy a tökéletes darabot válasszuk?

1. Ha lehet, inkább a nagyobb méretet válasszuk

Ha a szőnyeg túl kicsi, az az egész nappali összehatását elrontja: lelógnak a bútorok, túl sok fedetlen padló marad szabadon. Ha két méret között hezitálunk, mindig inkább a nagyobbat válasszuk.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

2. Illeszkedjen a választott darab a funkcióhoz, amit betölt majd

Hiába választunk világos, hosszú szálú, ún. shaggy típusú szőnyeget az előszobába, ha egyszer naponta több tucatszor sétálnak át rajta a családtagok: néhány héten belül a leggondosabb tisztítás ellenére piszkos hatást fog kelteni. A sima, rövidszálú, sötétebb szőnyeg az, amely a leginkább kutya- és gyerekbarát, inkább ezt a vonalat erősítsük.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

3. Jó tudni előre, mennyit kell foglalkozni az új darabbal

Előre persze sosem tudhatjuk, mennyi karbantartást igényel a frissen választott darab ahhoz, hogy igényes hatást keltsen és tiszta legyen, de összességében azért elmondható, hogy a gyapjú- vagy akrilfonalakból álló síkhuzat szőnyegek a lakásban és a kertben egyaránt könnyen tisztíthatók és időtállók komolyabb igénybevétel mellett is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

4. A stílus: mit is várunk a szőnyegtől?

Nem árt tisztában lenni azzal, mit várunk attól, ami otthonunk padlóját borítja. Szerény, visszafogott, semleges hátteret? Esetleg azt, hogy stílusában, jellegében az egész helyiséget uralja? Az előbbi esetben a pasztellszínek, utóbbi esetben a geometriai ábrák és erősebb, élénkebb színek jöhetnek szóba. A vintage és antik darabok komoly karaktert adnak a szobának, de kell is ehhez egy szoba, amely már eredendően ezt a karaktert hozza.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

5. Az online vásárlás szóba jöhet, de vigyázzunk az olcsó tömegtermékekkel

Ha lemértük a felületeket, döntöttünk a stílusról, tájékozódtunk az anyag és minta tekintetében, bátran vásárolhatunk online felületen is, a kiszállítás bizonyos összeghatár felett ingyenes. Ugyanakkor kerüljük az olcsó tömegtermékeket, mert ezek általában nem az időtálló minőségről szólnak. Ha mégis akciós árut választunk, mindenképpen kérjünk közeli képet is a mintáról, állagról.

Bárhogyan is döntünk, ne feledkezzünk meg a csúszásgátló szőnyegalátétről, ami biztonságossá teszi a közlekedést a lakásban, és az elegáns összhatás kialakításában is segít.